Noční neklid

Každé ráno, pokud jsme doma, si pouštíme přenos z naší lodžie, abychom se podívaly jak poštolky, co u nás bydlí strávili nebo ještě tráví začátek dne. Dnes nás přitom překvapila hromádka černého peří, ke které zrovna seskočila z bidýlka paní poštolka, aby si ji prohlídla.

Přehráli jsme dnešní ranní záznamy v domnění, že jí pan poštolka přinesl k snídani nějakého opeřence, nejspíše kosa. Ale na prvním ranním záznamu z kamery snímající shora hnízdní bedýnku a koš vedle ní už to černé peří bylo. (Kamera začala nahrávat v 7:03, když se paní poštolka chystala zbavit vývržku.)

Napadlo nás, že se pan poštolka vytasil s dárkem už včera, ale nic takového na záznamech nebylo. A protože v noci normálně nic nenahráváme, neb se obvykle nic neděje, podívali jsme se, co se zaznamenalo na našem poštolčím kanále na YouTube. A ejhle kolem druhé hodiny seděl mimo domácího samečka, který pospával na bidýlku nad starým hnízdem, a samičky, která pro tuto noc zvolila své oblíbené bidýlky nad hnízdem novým, i třetí opeřenec na zábradlí.

Přiletěl v 1:47, kdy ho zřejmě vyrušil hluk a vibrace způsobené vrtáním o patro níže. Naši noví člověčí sousedé si tam totiž zařizují byt a zřejmě se k tomu snaží využít každé weekendové chvilky – noční klid, neklid přitom nerozlišují.

Do dalšího vrtání se pustili ve 2:43. Do té doby cizí opeřenec se děl na zábradlí a domácí poštolky se ho nevšímaly. Po tom druhém vyrušení se rozhodl změnit místo posedu. To nové si ovšem vybral dosti neuváženě. Zamířil totiž na bidýlko, na kterém seděla paní poštolku. Pokud mohla v noci tolerovat cizího opeřence na zábradlí, tak sdílet s ním jedno bidýlko už na ni bylo příliš. Nevydržela to a srazila vetřelce dolů do koše. Přece jen ale není žádná sova a tak ho asi nechytila do pařátů dosti pevně nebo jen za peří na ocásku. cizinci se podařilo vytrhnout a zmizel v ulici. Naposledy jsme ho viděli jako černou šmouhu na světlém pozadí průčelí panelového domu za bidýlkem pana poštolky.

Paní poštolka se pak po dvou nepovedených pokusech o přistání – v noci se jí opravdu hůře manévruje – vrátila na na bidýlko.

This slideshow requires JavaScript.

Zůstala na něm až do chvíle, kdy se rozhodla prozkoumat peří, které tam po noční příhodě zůstalo.

Jak dopadl vetřelec, nevíme. Źádného kosáka s oškubaným ocáskem jsme zatím v okolí nepotkali…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..