„Naše“ poštolky

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Po sezóně


Poté, co už se nemusí věnovat péči o potomstvo, se „náš“ poštolčí pár vrací ke svým starým zvykům. Patří k nim i ranní rendez-vous, při kterém se pan poštolka před svou družkou vrhá do hnízda a významně tiká. (Pokračování textu…)

Konečně sami

Od středy ráno, kdy z lodžie odletělo poslední poštolče z těch, co se tu letos vylíhla, byla naše lodžie v noci prázdná. Dnes večer se ale do ní navrátili poštolčí rodiče.  (Pokračování textu…)

Vzdušný souboj


V naší lodžii poté, co se poštolčata vydala do světa, panuje klid. Může se zdát, že zmizeli i poštolčí rodiče, ale není tomu tak. Dnes takřka v pravé poledne se o lodžii a koš vedle hnízda začal podezřele zajímat poštolčí mladík, který tu letos zřejmě nebyl poprvé. Byl ten ten, co mu už postupně dorůstají první šedá pera na ocásku. (Pokračování textu…)

Ještě o rorýsovníku, rorýsech a poštolkách

Dnes se obloha zase zatáhla a tak to opět láká rorýse k lovu a my je může pozorovat a poslouchat, jak si po sviští kolem poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Poslední na odletu do světa

„Naše“ poštolčata zachovala v letošním roce rodné lodžii vyjímečnou věrnost. Většina se jich vracela přespávat celých 9 týdnů. Poslední zde přespalo v noci ze 16. a 17. července. (Pokračování textu…)

Věrni rodné lodžii

Od 17. června, kdy do ulice poprvé vyletělo i šesté poštolče, se s výjimkou první noci, kdy se vrátilo všech šest poštolčat, na noc vracejí obvykle 4 (někdy pět, někdy jen jedno). Všechna se snaží přespat na bidýlkách nad starým hnízdem.

(Pokračování textu…)

Další zvědavec

Mimo okroužkovaného mladíka její o naši lodžii zájem i další mladý sameček, který se kroužkem nepyšní. Domácí pár ho většinou brzo zpozoruje a rychle ho žene pryč. (Pokračování textu…)

Okroužkovaný návštěvník III

Neobjevil se tu poprvé. Mladý sameček s kroužkem na levé noze. Už jsme o něm před nedávnem psali (viz Okroužkovaný návštěvník, Okroužkovaný návštěvník II).  Nyní navštívil naši lodžii 9. července: (Pokračování textu…)

Náhrada kamery č. 4

Možná jste si všimli, že kamera č. 4, která snímá shora bidýlka nad starým hnízdem, byla nějakou dobu mimo provoz. Kamera AXIS M1125-2, která zde řadu let sloužila, byla totiž poničena za bouřky velkým deštěm. Nahradili jsme ji novou kamerou AXIS M2014-E, která jako exteriérová by měla lépe odolávat případným dalším problémům s povětrností.  Její první záznam pochází z 9. července. (Pokračování textu…)

Lovy na tatínka

Od té doby, co poštolčata poprvé vyletí do ulice, stávají se snad nejdůležitější částí jejich programu lovy na tatínka. (Pokračování textu…)