„Naše“ poštolky

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Za čím nebo za kým

Tak už tu dnes zase byla a způsobila mezi domácími docela rozruch. Kdoví, zda to ovšem byla ta stejná jako v minulých dnech. Dnes ovšem bylo jasné, co ji sem přilákalo. Jak vidno z obou snímků z nastalé rozmíšky, nešlo o nic menšího než o hraboše, (Pokračování textu…)

Vejce druhé (zrzavé po tatínkovi)

Objevilo-li se první vejce nečekaně brzy, to druhé již snesla paní poštolka dle očekávání ve středu večer. Na hnízdo usedla v 18:19: (Pokračování textu…)

Nevhodný čas pro návštěvu

Několik okamžiků poté, co paní poštolka snesla první letošní vejce, se v naší lodžii objevila nezvaná návštěva.  Pan poštolka si to nemohl nechat líbit a vetřelce náležitě a s velkým křikem prohnal. (Pokračování textu…)

První letošní maxihouseňák

Včera ho přinesl pan poštolka své družce odměnou za první letošní vejce. Zdá se, že jaro má opravdu velký náskok. Velehousenky drvopleně obecného, zvaného též drvopleň topolový nebo drvopleň vrbový (Cossus cossus) se totiž na jídelníčku našich poštolek objevují obvykle až po polovině května. (Pokračování textu…)

Vejce první (nejčasnější)

Dvakrát – v roce – 2011 a 2014 – se první vejce v naší lodžii objevilo 9. dubna. Letos se poštolčí samička, co u nás aktuálně bydlí, stala rekordmankou. Snesla totiž vejce dříve, i když jen o den, 8. března.  (Pokračování textu…)

Zas a znova

Konflikty se sousedkou jsou teď u „našich“ poštolek na denním pořádku. (Pokračování textu…)

Netopýří problém

Nestalo se to poprvé. Letos dokonce poněkolikáté. Na jídelním lístku našich poštolčích podnájemníků jsou – hlavně teď na jaře – naši oblíbení sousedé netopýři. Dnes na lovecké zvyky „našeho“ pana poštolky zase jeden doplatil. (Pokračování textu…)

Velikonoční mazec

Ano, čtete správně, nemysleli jsme mazanec, ale mazec. „Naše“ poštolky dnes totiž po dvakráte zaháněly drzou sousedku. Poprvé – v 9:02 – se samičky dokonce na podlaze lodžie popraly. (Pokračování textu…)

Předvelikonoční

Velikonoce jsou za dveřmi a tak si jako každoročně klademe otázku, zda se dočkáme nějakého toho velikonočního vejce od „našich“ poštolek. To ví ale jen paní poštolka, která v posledních dnech tráví v lodžii stále více času a docela se již zajímá i o hnízdní bedýnku, v níž snesla vejce v loňském roce. (Pokračování textu…)

Poštolčí pískoviště

„Naše“ paní poštolka tráví relativně hodně hodně času popelením v pásku v kontejneru na podlaze lodžie. Popelení nebo spíše pískování se oddává i několikrát za den, Dnes (zatím) čtyřikrát. (Pokračování textu…)