„Naše“ poštolky

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Ještě o rorýsovníku, rorýsech a poštolkách

Dnes se obloha zase zatáhla a tak to opět láká rorýse k lovu a my je může pozorovat a poslouchat, jak si po sviští kolem poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Poslední na odletu do světa

„Naše“ poštolčata zachovala v letošním roce rodné lodžii vyjímečnou věrnost. Většina se jich vracela přespávat celých 9 týdnů. Poslední zde přespalo v noci ze 16. a 17. července. (Pokračování textu…)

Věrni rodné lodžii

Od 17. června, kdy do ulice poprvé vyletělo i šesté poštolče, se s výjimkou první noci, kdy se vrátilo všech šest poštolčat, na noc vracejí obvykle 4 (někdy pět, někdy jen jedno). Všechna se snaží přespat na bidýlkách nad starým hnízdem.

(Pokračování textu…)

Další zvědavec

Mimo okroužkovaného mladíka její o naši lodžii zájem i další mladý sameček, který se kroužkem nepyšní. Domácí pár ho většinou brzo zpozoruje a rychle ho žene pryč. (Pokračování textu…)

Okroužkovaný návštěvník III

Neobjevil se tu poprvé. Mladý sameček s kroužkem na levé noze. Už jsme o něm před nedávnem psali (viz Okroužkovaný návštěvník, Okroužkovaný návštěvník II).  Nyní navštívil naši lodžii 9. července: (Pokračování textu…)

Náhrada kamery č. 4

Možná jste si všimli, že kamera č. 4, která snímá shora bidýlka nad starým hnízdem, byla nějakou dobu mimo provoz. Kamera AXIS M1125-2, která zde řadu let sloužila, byla totiž poničena za bouřky velkým deštěm. Nahradili jsme ji novou kamerou AXIS M2014-E, která jako exteriérová by měla lépe odolávat případným dalším problémům s povětrností.  Její první záznam pochází z 9. července. (Pokračování textu…)

Lovy na tatínka

Od té doby, co poštolčata poprvé vyletí do ulice, stávají se snad nejdůležitější částí jejich programu lovy na tatínka. (Pokračování textu…)

Jak poštolče ke svačině přišlo

Být doma je docela strategické. Zvláště když má takové poštolče hlad. Maminka mu určitě přinese něco dobrého. (Pokračování textu…)

Večeře pro poštolčata

Přes den je tu teď docela  prázdno. V podvečer se ale začínají slétat poštolčata. Dnes se strávit noc doma  rozhodla čtyři. Když už byla rozesazená na bidýlkách nad starým hnízdem, objevil se pan poštolka s malým opeřencem k večeři. (Pokračování textu…)

Loudění

Když poštolčata začínají poletovat mimo hnízdo, musí na sebe dokázat rodiče dostatečně upozornit.  Při spatření jednoho z rodičů nebo i kteréhokoliv jiného opeřence začnou poštolčata hlasitě křičet a mávat křídly. Pokud mají i hlad, tak se na možného dárce potravy i vrhají. (Pokračování textu…)