„Naši“ rorýsi

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Ještě o rorýsovníku, rorýsech a poštolkách

Dnes se obloha zase zatáhla a tak to opět láká rorýse k lovu a my je může pozorovat a poslouchat, jak si po sviští kolem poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Kroužící rorýsi

Tolik rorýsích aktivit jako 17. července ještě naše kamery letos nezaznamenaly.  Zdá se, že i v našem rorýsovníku právě vrcholilo krmení. (Pokračování textu…)

Reje rorýsů

Se začátkem léta reje rorýsů, co se zabydleli v rorýsovníku nad okny vedle poštolčí lodžie, nabyly na intenzitě. A to jich u nás letos bydlí o hodně méně než v letech minulých. Jejich potomci potomci jsou zřejmě stále nadmíru hladoví. (Pokračování textu…)

Jak je to s rorýsy a špačky

Nejprve jsme mysleli, že rorýsovník vedle poštolčí lodžie je zcela okupován špačky. Ale když 20. května prolétali rorýsi kolem pana poštolky, který na zábradlí dokončoval svou toaletu, bylo vidět, že jeden z nich slétá dolů z atiky nebo z rorýsovníku. (Pokračování textu…)

První rorýsi

Včera jsme viděli prvního letošního rorýse. Bohužel to nebyl rorýs živý, ale úlovek, který přinesl paní poštolka její druh. Jak už víme z minulých let, je lov rorýsů jeho oblíbenou kratochvílí… (Pokračování textu…)

Ztichlá ulice

Pomineme-li hluk spojený s  rekonstrukcí plynovodu, tak pokud se „náš“ poštolčí pár zrovna s někým nehašteří, je naše ulice již několik dní velmi tichá. Neslýcháme už totiž rorýsi, kteří definitivně zmizeli nejpozději ve středu 26. července. Odletěli i ti z rorýsovníku nad oknem vedle poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Krmení rorýsků

Kolem rorýsovníku nad oknem vedle poštolčí lodžie je teď opravdu velmi živo.  Malí rorýsci zřejmě rostou a jejich rodiče mají plno práce s krmením. (Pokračování textu…)

Rorýsí letní reje

V těchto červencových dnech, když už se „naše“ poštolčata honí bůhví kde, sledujeme s potěšením rorýse prohánějící se kolem poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Konec jednoho rorýse

Čas od času „náš“ pan poštolka  uloví rorýse.  Až do pondělka jsme ale nezaznamenali žádný úspěšný pokus při jeho občasných útocích na rorýsovník, který se nachází nad oknem hned vedle poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Lovec rorýsů

Ne každá poštolka umí ulovit rorýse. „Náš“ pan poštolka to ke smůle rorýsů umí. Prvního přineseného opeřence, kterého přinesl, identifikovatelného jako rorýs, zaznamenali v roce 2020 (viz příspěvky Svačina sviští a Jak se to jí?). (Pokračování textu…)