„Naši“ rorýsi

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Ztichlá ulice

Pomineme-li hluk spojený s  rekonstrukcí plynovodu, tak pokud se „náš“ poštolčí pár zrovna s někým nehašteří, je naše ulice již několik dní velmi tichá. Neslýcháme už totiž rorýsi, kteří definitivně zmizeli nejpozději ve středu 26. července. Odletěli i ti z rorýsovníku nad oknem vedle poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Krmení rorýsků

Kolem rorýsovníku nad oknem vedle poštolčí lodžie je teď opravdu velmi živo.  Malí rorýsci zřejmě rostou a jejich rodiče mají plno práce s krmením. (Pokračování textu…)

Rorýsí letní reje

V těchto červencových dnech, když už se „naše“ poštolčata honí bůhví kde, sledujeme s potěšením rorýse prohánějící se kolem poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Konec jednoho rorýse

Čas od času „náš“ pan poštolka  uloví rorýse.  Až do pondělka jsme ale nezaznamenali žádný úspěšný pokus při jeho občasných útocích na rorýsovník, který se nachází nad oknem hned vedle poštolčí lodžie. (Pokračování textu…)

Lovec rorýsů

Ne každá poštolka umí ulovit rorýse. „Náš“ pan poštolka to ke smůle rorýsů umí. Prvního přineseného opeřence, kterého přinesl, identifikovatelného jako rorýs, zaznamenali v roce 2020 (viz příspěvky Svačina sviští a Jak se to jí?). (Pokračování textu…)

Zpátky z Afriky

Dnes ráno prosvištělo kolem naší lodžie, ve které sedí paní poštolka na vejcích, několik rorýsů. (Pokračování textu…)

Rojení rorýsů

I když naši lodžii už opustila poštolčata, panuje ve vzdušném prostoru ji obklopujícím stále čilý ruch.  Rorýsí sezóna se totiž blíží ke svému závěru, a tak kolem pravidelně sviští hejna rorýsů. (Pokračování textu…)

O rorýsech a poštolkách

Rorýsů v naší ulici zatím mnoho nepřibylo. Těch několik, co už se vrátili ale pravidelně sviští ulicí.

(Pokračování textu…)

První rorýsi

Prvního jsme zaslechli a zahlédli ve středu 11. května na opačné straně našeho domu. O několik minut později už si to několik navrátilců svištělo i naší ulicí. (Pokračování textu…)

Rorýsi, rorýsi, rorýsi

Když už jsme zmínili kavky, opeřenci, které nejčastěji uvidíte létat před našimi kamerami, jsou rorýsi. (Pokračování textu…)