Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Sousedka přímo k nakousnutí

„Náš“ pan poštolka čas od času přinese paní poštolce i nějakého toho drobného opeřence.  Dnes, jak se ukázalo v detailních záběrech, mu padl za oběť ptáček z rezatým ocáskem. (Pokračování textu…)

Pan a paní rehkovi

„Naše“ paní poštolka si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek návštěv. Včera ji navštívil soused špaček, dnes do lodžie zavítali pan a paní rehkovi. Možná taky bydlí v rorýsovníku nebo někde jinde poblíž. On se před svou partnerkou vytahoval, několikrát povyletěl vzhůru a dokonce přistál na okraji koše vedle  hnízdní bedýnky, odkud ho nevzrušeně pozorovala paní poštolka. (Pokračování textu…)

Špaček na návštěvě

Časně ráno, o hodně dříve než se paní poštolka pustila do snášení šestého vejce, se na zábradlí před objevil nečekaný návštěvník. (Pokračování textu…)

Ptactvo domácí a okolní

Když jsme se dnes ráno probudili, koukal nám oknem do ložnice pan poštolka. Když zrovna nemusí lovit nebo střídat samičku na vejcích, posedává s oblibou někde poblíž, raději ovšem na rorýsovníku než na parapetu okna pod ním.  Kolem rorýsovníku se stále motají a snaží se v něm zabydlet špačci. A dnes ráno o něj, nebo spíše o jeho nájemníky, projevila zájem i kavka. (Pokračování textu…)

Squatteři v rorýsovníku

Kolem rorýsovníku vedle poštolčí lodžie začalo být rušno.  Zjevně se zalíbil tlupě špačků. kteří se rozhodli v něm zahnízdit. (Pokračování textu…)

Návštěvník s rezatým ocáskem

Dnes hned po ránu se v naší lodžii letos poprvé (alespoň podle záznamů našich kamer) na krátkou návštěvu zastavil ptáček s rezatým ocáskem aneb rehek domácí (Phoenicurus ochruros). Jak známo, je letošním ptákem roku roku, ale možná to on sám neví… (Pokračování textu…)

Netopýří problém

Nestalo se to poprvé. Letos dokonce poněkolikáté. Na jídelním lístku našich poštolčích podnájemníků jsou – hlavně teď na jaře – naši oblíbení sousedé netopýři. Dnes na lovecké zvyky „našeho“ pana poštolky zase jeden doplatil. (Pokračování textu…)

Brněnští velcí černí ptáci

Teď už máme dávno jaro, ale v zimě kolem poštolčí lodžie občas proletí havrani. Několikrát jsme se tu o nich už zmínili (viz Naši sousedé havrani).

Zajímavosti O brněnských velkých černých ptácích (Pokračování textu…)

Když se budí netopýři

„Náš“ pan poštolka nosí paní poštolce všelicos. Hlavně ovšem tradiční poštolčí pochoutku, hraboše. Většinou jí je předává někde poblíž vyhlédnutého hnízda, přebytky končí ve spíži, kterou má někde na protější straně ulice. (Pokračování textu…)

Úmorní únoroví holubi

Holubi už jsou zkrátka takoví. Ti městští, zvaní věžáci. Poštolčí lodžie je přitahuje a chtěli by v ní také zahnízdit. Dnes byli obzvláště drzí a vlezli až do poštolčí hnízdní bedýnky. (Pokračování textu…)