Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Jak je to s rorýsy a špačky

Nejprve jsme mysleli, že rorýsovník vedle poštolčí lodžie je zcela okupován špačky. Ale když 20. května prolétali rorýsi kolem pana poštolky, který na zábradlí dokončoval svou toaletu, bylo vidět, že jeden z nich slétá dolů z atiky nebo z rorýsovníku. (Pokračování textu…)

Jak se dostat domů

Problém, jak se dostat domů, musí čas od času řešit sousedé našich poštolek, kteří se zabydleli v rorýsovníku. Od nás zpoza okna pak vidíme sem a tam poletujícího špačka. (Pokračování textu…)

Martináč hrušňový

V neděli večer nám do ložnice vletěl obrovský noční motýl. Jak jsme posléze zjistili byl to martináč hrušňový (Saturnia pyri), oznašovaný také jako paví oko hruškové či hrušňové, který je největším motýlem České republiky a Evropy vůbec. (Pokračování textu…)

Tête-à-tête s rehkem

Sameček rehka, který dnes navštívil paní poštolku, bude mít někde poblíž hnízdo. Možná přímo na stříšce  nad lodžií, odkud čas od času slétne i na zábradlí.  (Pokračování textu…)

Co se děje u špačků

Nejbližšími sousedy „našich“ poštolek jsou aktuálně špačci. S okupováním rorýsovníku, který zřejmě budeme muset přejmenovat na špačkovník, to zjevně myslí vážně, jak lze pozorovat na kameře č. 10. (Pokračování textu…)

Další májoví návštěvníci: drzí holubi

„Naše“ paní poštolka má dnes zjevně návštěvní den. Dalšími návštěvníky byli dva drzí holubi, kvůli kterým se ale ani neobtěžovala vstávat. Má na práci důležitější věci. Sezení na vejcích se nepřerušuje kvůli každému opeřenému hejhulovi, který přistane na zábradlí… (Pokračování textu…)

Další májoví návštěvníci: špačci z rorýsovníku

Dnešní ranní návštěva jednoho souseda špačka, co teď bydlí v rorýsovníku (možná bychom ho měli přejmenovat na špačkovník), by se dala popsat třemi slovy: Přiletěl, zanadával a odletěl. (Pokračování textu…)

Sousedka přímo k nakousnutí

„Náš“ pan poštolka čas od času přinese paní poštolce i nějakého toho drobného opeřence.  Dnes, jak se ukázalo v detailních záběrech, mu padl za oběť ptáček z rezatým ocáskem. (Pokračování textu…)

Pan a paní rehkovi

„Naše“ paní poštolka si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek návštěv. Včera ji navštívil soused špaček, dnes do lodžie zavítali pan a paní rehkovi. Možná taky bydlí v rorýsovníku nebo někde jinde poblíž. On se před svou partnerkou vytahoval, několikrát povyletěl vzhůru a dokonce přistál na okraji koše vedle  hnízdní bedýnky, odkud ho nevzrušeně pozorovala paní poštolka. (Pokračování textu…)

Špaček na návštěvě

Časně ráno, o hodně dříve než se paní poštolka pustila do snášení šestého vejce, se na zábradlí před objevil nečekaný návštěvník. (Pokračování textu…)