Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Ptactvo domácí a okolní

Když jsme se dnes ráno probudili, koukal nám oknem do ložnice pan poštolka. Když zrovna nemusí lovit nebo střídat samičku na vejcích, posedává s oblibou někde poblíž, raději ovšem na rorýsovníku než na parapetu okna pod ním.  Kolem rorýsovníku se stále motají a snaží se v něm zabydlet špačci. A dnes ráno o něj, nebo spíše o jeho nájemníky, projevila zájem i kavka. (Pokračování textu…)

Squatteři v rorýsovníku

Kolem rorýsovníku vedle poštolčí lodžie začalo být rušno.  Zjevně se zalíbil tlupě špačků. kteří se rozhodli v něm zahnízdit. (Pokračování textu…)

Návštěvník s rezatým ocáskem

Dnes hned po ránu se v naší lodžii letos poprvé (alespoň podle záznamů našich kamer) na krátkou návštěvu zastavil ptáček s rezatým ocáskem aneb rehek domácí (Phoenicurus ochruros). Jak známo, je letošním ptákem roku roku, ale možná to on sám neví… (Pokračování textu…)

Netopýří problém

Nestalo se to poprvé. Letos dokonce poněkolikáté. Na jídelním lístku našich poštolčích podnájemníků jsou – hlavně teď na jaře – naši oblíbení sousedé netopýři. Dnes na lovecké zvyky „našeho“ pana poštolky zase jeden doplatil. (Pokračování textu…)

Brněnští velcí černí ptáci

Teď už máme dávno jaro, ale v zimě kolem poštolčí lodžie občas proletí havrani. Několikrát jsme se tu o nich už zmínili (viz Naši sousedé havrani).

Zajímavosti O brněnských velkých černých ptácích (Pokračování textu…)

Když se budí netopýři

„Náš“ pan poštolka nosí paní poštolce všelicos. Hlavně ovšem tradiční poštolčí pochoutku, hraboše. Většinou jí je předává někde poblíž vyhlédnutého hnízda, přebytky končí ve spíži, kterou má někde na protější straně ulice. (Pokračování textu…)

Úmorní únoroví holubi

Holubi už jsou zkrátka takoví. Ti městští, zvaní věžáci. Poštolčí lodžie je přitahuje a chtěli by v ní také zahnízdit. Dnes byli obzvláště drzí a vlezli až do poštolčí hnízdní bedýnky. (Pokračování textu…)

Nově nad starým hnízdem

Včera jsme nainstalovali do naší lodžie novou kameru.  Je umístěna na polystyrenovém obkladu ostění okna ve výši bidýlek nad starým hnízdem a snímá dění na nich.  Najdete ji mezi ostatními naši kamerami pod č. 17. (Pokračování textu…)

Noční neklid

Každé ráno, pokud jsme doma, si pouštíme přenos z naší lodžie, abychom se podívaly jak poštolky, co u nás bydlí strávili nebo ještě tráví začátek dne. Dnes nás přitom překvapila hromádka černého peří, ke které zrovna seskočila z bidýlka paní poštolka, aby si ji prohlídla. (Pokračování textu…)

Slunečné zimní ráno II

Dnešní předjarní sluníčko přilákalo do naší lodžie také holuby. Pan poštolka nebyl ovšem daleko a pěkně je prohnal… (Pokračování textu…)