Hádej, kdo přišel k večeři…

Hlavu to má jako sameček, křídla a záda taky, ale ocásek to má jako samička. Potlouká se to po cizích hnízdech a hledá myše po skrýších. Co to je?

Poštolčata si obvykle myslí, že by to mohl být tatínek a hulákají na to vytrvale, že by si dala něco k snědku. Nic ale nedostanou, přiletěvší sám hledá něco k snědku. A přišel na to, že tady jsou myšové předmětem pravidelné dodávky a tudíž snadno k mání. Stačí jen neplést se jim do cesty a nějaké to sousto se vždycky najde.

Správná odpověď: Je to mladý sameček, který ještě nevyměnil zcela první opeření. Vylíhnul se někdy před rokem; možná to bylo přímo tady…

Na obrázku záhadný, vytrvale otravný a drzý cizenec z roku 2012.

Pozn: K vývoji a rozdílům v opeření včetně přepeření mladých poštolek s názornými ilustracemi viz. Identifikace poštolky obecné in Atlas de Identificación de las Aves de Aragón(Javier Blasco-Zumeta & Gerd-Michael Heinze): http://aulaenred.ibercaja.es/wp-content/uploads/131_KestrelFtinnunculus.pdf; http://blascozumeta.com/wp-content/uploads/aragon-birds/non-passeriformes/131.kestrel-ftinnunculus.pdf; http://blascozumeta.com/specie_files/03040_Falco_tinnunculus_E.pdf; anglický terminologiký slovníček k Atlasu: http://www.javierblasco.arrakis.es/glossary.htm; http://blascozumeta.com/glossary/http://blascozumeta.com/?page_id=21&lang=en.

Související články: Who is who, aneb poštolku poznáš (nejen) po peří…