On, ona a myšové

Vypadá to tak, že naše samička už neloví, zdržuje se poblíž hnízda a plně se nechá zásobovat samečkem. Ten jí nosí jednoho hraboše za druhým.

A protože je těch hrabošů někdy více, než jich dokáže zkonzumovat, odkládá si je do skrýše. Oblíbila si opět tu již dříve osvědčenou v květináči pod jedličkou.

„Náš“ poštolčí pár bere založení rodiny opravdu vážně. A protože  samička je opravdu dobře krmená, láká často samečka k lásky hrám ještě dříve než si pochutná na přineseném hraboši.

A pod jedličkou v květináči zatím stále leží ranní hraboš.

Zda je dobře uschován, není jisto. Měla by si dát především pozor na samečka. Ten totiž může, stejně jako jeho předchůdci samičce ze skrýše hraboše zase sebrat a odbést do skrýše vlastní. Tak jako to  provedl sameček v květnu 2011, když mu samička neopatrně ukázala, kam hraboše schovává.

Samečkové neodnášejí samičkou v lodžii uschovanou potravu jen tak pro nic za nic. Jsou nejspíše přesvědčeni, že jejich skrýš je daleko lepší a že v místě, kde je hnízdo se nemá co povalovat proviant. V neposlední řadě pak mohou stejný úlovek přinést samičce podruhé a připsat si tak další zásluhy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..