Bez poštolek

Nejprve opustila lodžii „naše“ samička. Naposledy jsme ji zřejmě viděli večer 13. srpna, kdy se před ní ještě domácí sameček producíroval na hnízdě. Bydlela u nás déle než rok a od 24. července loňského roku zde – výjimkou hlučné silvestrovké noci – pravidelně přespávala. Noční prázdná lodžie nám bez ní připadá více opuštěná než ta denní.

Domácí sameček u nás zůstal o něco déle.  Byl zvyklý odletět vždy po večerním příletu samičky a nocovat jinde a tento zvyk si zachoval, i když už k nám nám samička nelétala. Odpočíval ale v lodžii vždy po ránu a navečer a přitom ji statečně bránil před vetřelci.  Těch rozhodně nebylo málo.

Zvláště rušné ráno bylo ráno 15. srpna, kdy bylo třeba zahnat cizí mladou samičku a poštolče:

Kromě toho se tu objevoval i cizí sameček, kterému se dokonce 18. srpna v době, kdy ten „náš“ domácí nebyl nablízku, podařilo proniknout do lodžie a důkladně si ji prohlédnout.

Možná už tak krásně přepeřil poštolčí mladík, který naši lodžii od jara navštěvuje. Každopádně od toho domácí je jasně rozeznatelný i v letu, protože jim nestejně dorůstají ocasní pera.

Kromě pravidelně otravujících, ale cizích (neokroužkovaných) poštolčat se tu 19. srpna objevila i samička se šedým ocáskem:

Zřejmě to ale nebyla ta „naše“, protože domácí sameček ji nakonec zahnal, stejně jako další návštěvníky a návštěvnice:

Nakonec ale zmizel i on. Naposledy přiletěl večer 29. srpna a odletěl až za tmy po 10. hodině.

Na tomto snímku ho ovšem vidíte na některém z časnějších odletů.

Kdoví kam a proč se odstěhovali. Možná si jen našli něco lepší na přespání. Ve dne je tady mohou rušit stavební práce na střeše s lodžií těsně sousedícího domu (nás tedy ruší). Možná se ale odstěhovali někam dále na lepší loviště. Nezbývá nám než doufat, že si někde nedali nějakého toho otráveného hraboše…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..