Budka pro poštolky aneb poštolkovník

Naše poštolky domácí mají velmi komfortní budku, jíž je naše lodžie, kde hnízdí v koutě na zemi, resp. na námi lidmi domácími připravené podestýlce. Osvědčená směs sestává z lesní hrabanky, písku a štěpek.

Ovšem již po několik jar se na protější straně domu pokouší zahnízdit další pár. Nutno přiznat, že větrací otvory spižních skříní, z nichž vypadávají po zateplení fasády krycí mřížky, nejsou tím nejideálnějším místem. Takže z toho většinou nic není.

Sameček z protější strany (foto z roku 2009).

Každý rok si říkáme, že bychom jim měli připravit něco onačejšího, třeba vyvěsit budku ze zábradlí schodišťové lodžie. Tak snad letos na podzim…

Jak má budka pro poštolky vypadat?

  • Rozměr dna 25x25cm či spíše 30x30cm  nebo i větší
  • Výška 33-40cm, spíše 40cm; minimální výška 30 cm
  • Vletový otvor 15×15 či polovina – 2/3 přední stěny

Ilustrace převzata z http://www.draviptaci.cz/cz/rady-a-postupy.html

Umístit by se měla aspoň 5 m vysoko (na bezpečných, klidných místech i níže) na stromy v otevřené krajině či na okraji lesa, na vysoké budovy, sloupy a skalní stěny. Poštolky mají rády široký výhled.

Jak nabádá velmi podrobný návod k instalaci luxusního britského poštolkovníku je vhodné vletový otvor situovat na východ, severovýchod nebo jihovýchod stranou převládajících větrů. Je potřeba myslet i na bezpečí a komfort poštolčat: kam spadnou, když náhodou vypadnou z budky (neutopí se třeba v nádrži pod ní) nebo zda při prvním leteckém pokusu budou mít poblíž bezpečné místo k přistání. Celý návod najdete zde.

 Budka britská; ilustrace převzata ze stránek RSPB 

Související články: