Průzkumníci a dobrodruh

I ve středu 21. června se „naše“ poštolčata věnovala průzkumu lodžie a zdolávání stále náročnějších cílů. Hlavně tři  –   to s červeným, růžovým a zeleným kroužkem. Zbylá tři zřejmě neopustila rodné hnído a koš, i když ne vždy se barva kroužku průzkumníka dala zkontrolovat.Rodiče si zřejmě jsou vědomi, že poštolčata mohou vyvést něco nepředvídaného, a tak se skoro celý den zdržoval alespoń jeden z nich v lodžii nebo někde poblíž.

Hlavně to byl kupodivu otec poštolka, ale občas se takto sešli oba.

Zároveň snížili poštolčatům dodávky potravy, zřejmě, aby se lépe rozlétala. A jedno z nich se opravdu dvakrát vydalo na výlet do ulice. V porovnání s minulými sezónami se tak stalo výjimečně brzo, v jeho 29 dnech. Rozdíl mezi růžovým a červeným kroužkem není moc dobře na záběrech kamer rozpoznatelný a tak si nejsme zcela jisti, které z těchto dvou poštolčat to bylo a zda oba výlety podniklo opravdu jen jedno.

První výlet se uskutečnil už ve 4:40. Vyprovokovalo ho zřejmě další poštolče (se zeleným kroužkem), které dobrodruhovi, který se pak vydal do ulice, přistálo na skříňce na zádech.

Z prvního výletu se za dozoru otce poštolky malý dobrodruh vrátil v 6:33.

Celý sextet tak byl opět pohromadě, ale pouze tři poštolčata zůstala dole v koši. Bidýlka nad ním a nad hnízdem obsadila ta tři více zkušená.

Následně se dokonce pokusila směstnat tři na jednom bidýlku.

Ne vše se ovšem průzkumníkům daří. Třeba na zábradlí je občas potřeba se vyšplhat.

Mistrovský, byť v uměleckém provedení poněkud neohrabaný pokus o přistání se povedl poštolčeti se zeleným kroužkem. To totiž, letos opět nečekaně brzo, úspěšně přistálo na bidýlku nad starým hnízdem.

Dokázalo se z něj také ladně vrátit, když se objevila maminka na inspekci hnízda a koše,

Ne každý pokus přistát na bidýlku nad starým hnízdem se ovšem povedl.

Poštolčata vědí, že bez tréninku se řádně létat nenaučí.  Často přitom volí bezpečný směr dovnitř do lodžie a tak třeba přistanou i na roletě okna či dveří.

Správný dobrodruh se ovšem toho, co ho čeká v ulici nezalekne a tak se tam nejodvážnější vydalo ten den již podruhé.

Vrátilo se úspěšně ve 14:24 a tak jako při prvním návratu se přidružilo k těm výše postaveným na bidýlkách. Důvěrné přivítání se přitom neobešlo bez vzájemného oďobávání.

Takto ve třech na bidýlkách a třech v koši pak poštolčata strávila i noc a nenechala se vyrušit ani – doufejme posledním – ohňostrojem na brněnské přehradě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..