Kroužkování po páté

„Naše“ poštolčata byla 14. června v podvečer okroužkována. Stalo se tak od roku 2018 již popáté. Akce trvala 20 minut (od 19:78 do 20:18). Základní scénář byl stejný jako v minulých letech. Nejprve zakrytí hnízda a sousední koše starým ubrusem, vytažení protestujících poštolčat a jejich přenesení v pytlících do interieru,

Tam byla poštolčata zvážena, byly jim vyfoceny ocásky, podle kterých zkoušíme odhadnout kdo je samička a kdo je sameček. A konečně byl také splněn základní cíl celé akce – jejich okroužkování předem obarvenými kroužky.

Po okroužkování byla poštolčata opatrně vsnutu pod ubrus a ten nakonec okráčel s kroužkovatelem Kryštofem Hirákem zpět do interieru.

Poštolčata, která od onoho okamžiku můžete opět sledovat na hnízdě a v sousedním koši, zdobí slušivé barevné kroužky.

Na celou akci se můžete podívat i na videozáznamech našich kamer.

Nejprve zakrytí a odlovení poštolčat:

Na záběrech kamery, která snímá koš a hnízdo zhora si můžete povšimnout dvou poštolčat, která se před kroužkováním pokusila spasit tak, že vyskočila z koše. Oproti minulým letům byla okroužkována později (ve věku 23 a 21 dní) a tak se nebylo co divit, že takto reagovala na vetřelce.

K tomu ještě kolem obletovali oba poštolčí rodiče a hlasitě protestovali.

Nakonec  vrácení poštolčat na hnízdo a do koše:

Poté, co člověčí vetřelci zmizeli za dveřmi, se ten večer ani v noci už poštolčí rodiče neukázali. Nebylo ani příliš divu. Nedlouho po kroužkování začal další ohňostroj z festivalu Ignis brunensis na nedaleké brněnské přehradě, který spolehlivě opeřence plaší.

  • Údaje z kroužkování najdete v naší  kroužkovací tabulce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..