Různé úhly pohledu

Za ty roky, co unás poštolky bydlí a hnízdí, se počet kamer, kterými je sledujeme výrazně rozrostl. Jejich celkový přehled najdete na stránce Naše kamery. Orientace v tom, na kterou se vlastně dívat, ale nemusí být pro někoho, kdo s „našimi“ poštolkami nežije 17 let jako my, jednoduchá. Nyní se to pokusíme alespoň trochu napravit a vysvětlit, kam se dívat, pokud nás zajímá aktuální dění na hnízdě.

Pokusíme se vše ilustrovat na jedné události z dnešního rána. Téměř přesně v 7:00 přinesl pan poštolka paní poštolce pěkného hraboše, kterého jí předal v koši a společně se pak přemístili do hnízda, kde paní poštolka část donesené kořisti skrmila. Tuto událost bylo možno sledovat na těchto kamerách:

KAMERA 1

Kamera 1 je hlavní kamerou, která snímá dění na hnízdě, v sousedním koši, na bidýlcích nad nimi a na části zábradlí. Zachycuje zkrátka veškeré důležité dění na hnízdě a v jeho bezprostřední blízkosti. Proto a také díky tomu, že umožňuje sledování i se zvukem, ji také na zveřejňujeme na našem primárním poštolčím YouTube kanálu Falco tinnunculus brunensis. Minimálně v době od snesení prvního vejce do doby než se poslední poštolče odhodlá k opuštění hnízda a s ním sousedícího koše.

Kamera 15

Kamera 15 snímá obdobný záběr jako kamera 1, ale z větší blízkosti a bez zvuku. Hnízdo je na ní tedy uvidíte detailněji, zato pana poštolku na zábradlí už nikoliv. Záběry z této nebo podle situace některé dalších níže uvedených kamer vysíláme prostřednictvím druhého YouTube kanálu Falco tinnunculus brunensis 2.

Kamera 2

Na kameře 15 často není vidět, co se děje na hnízdě za samičkou. Pro takový případ je tu kamera 2, která snímá dění na hnízdě a v sousedním koši shora.

Kamera 12

Opravdu detailně snímá dění na hnízdě kamera 12.  Nahlíží do něj uchem hnízdní bedýnky, do které se aktuálně můžete dívat přes hlavičky poštolčat. Máte tak možnost vidět první dojmy ze světa tak trochu jejich očima.

Kamera 3

Kamera 3 poskytuje pohled shora do koše, na hnízdo a bidýlka nad nimi. V popředí záběru jsou bidýlka a koš. Sledovat dění na ní začne být zajímavé, především až poštolčata přelezou do koše a zvládnou přistání na bidýlku.

Kamera 13

Kamera 13 je rovněž zaměřena na dění v koši před hnízdem. Poskytuje také nejucelenější přehled o dění ve zbytku lodžie, jejíž celý prostor záběr prakticky obsahuje.

To co se děje v jejích vzdálenějších částech, uvidíte lépe na dalších kamerách. Pro ilustraci doplňujeme záznam z kamery 5. Je na něm zachyceno, jak samička poté, co skrmila část hraboše doneseného v 7 hodin, odnáší zbytek do své oblíbené skrýše na protější straně lodžie.

Pokud na některém z těch bidýlek, které vidíte na záběru kamery 5, zahlédnete nějakého opeřence, můžete si ho více zblízka prohlédnout pomocí kamery 4.

Aktuálně se ještě občas něco děje na zábradlí, které zabírá kamera 9kamera 14. Při troše štěstí na nich uvidíte i přilétající, odlétající či pouze kolemletící opeřence.

Orientaci v kamerách vám snad usnadní i jejich upořádání do skupin: hnízdo, bidýlkazábradlíza oknem, na podlaze.
Poštolky můžete zastihnout také na rorýsovníku. Je to oblíbený posed pana i paní poštolky; pana poštolku přitahují i jeho obyvatelé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..