Bílé vejce

Bílé poštolčí vejce je trochu jako bílá vrána. Ne, že by je občas poštolky nesnesly. Letos se to přihodilo samičce ve švýcarském Lausen už podruhé. První vejce bylo a je zrzavé jak se na poštolčí vejce patří, ale to druhé bílé mělo smůlu a samička ho hned první den zkonzumovala. Dnes snesla další bílé vejce, ale ponechává ho stranou. Pořádně zasedá ale zatím hlavně na to první.

Bílá, tedy zcela bílá, vejce zřejmě nemají v poštolčím světě moc velkou šanci na to, aby byla vysezena. I u nás jsme v prvním roce, kdy u nás poštolky hnízdily, objevily vedle pěti zrzavých vajec jedno čistě bílé, o kterém jsme se zřejmě mylně domnívali, že je holubí. Budeme muset zřejmě přehodnotit historické statistické údaje… „Naše“ poštolky na bílém vejci zřejmě občas i seděly, střídavě jsme ho totiž nacházali pohromadě s ostatními a odkutálené mimo ně.

Někdy v průběhu sezení na konci května zmizelo. Bylo to ještě v době před pořízením první kamery, tak těžko říci, jak to vlastně bylo. Zbylo nám po něm jen několik fotografií.

 

Pokud Vás zajímá, jak to dopadne s letošním bílým vejcem ve Švýcarsku, můžete sledovat přímý přenos z hnízdní budky na budově IKEA v Lausen nebo se podívat na novinky v deníku na fóru Falken-Förmchen.