Sokol stěhovavý nebo orel skalní?

Laik se diví, odborník zřejmě nežasne…Je to zřejmě běžný jev, že lidé poštolku nepoznají a pletou si s jinými dravými ptáky. Už v encyklopedii pro děti Světem zvířat (Hanzák, Hudec 1963) se v kapitole věnované poštolce obecné dočteme: „Jednou mi napsali z jisté pražské továrny, že ve výklenku jejich továrního komínu hnízdí párek sokol. Nedalo mi to a šel jsem se na ty sokoly podívat, ač jsem předem věděl, že to jsou jen poštolky.“ Teď už v Praze hnízdí opět i sokoli (https://www.facebook.com/prague.peregrine.watch), takže by to poštolky být nemusely. Zpráva by ale dnes dorazila do Národního muzea nejspíše v elektronické podobě s přílohami digitálních fotografií, objevila by se na Facebooku, Twitteru etc. Takže by odborník měl rovněž jasno předem…

Nedávno se na netu objevil příběh z hnízdění sokola stěhovavého u Montpellier (Why evolution is true / Reader’s Wildlife photos). Ve zmíněném příkladu šlo napočátku zřejmě jen o nedorozumění mezi francouzštinou a angličtinou. V převzatém příběhu je použit termín falcon. Ve francouzštině se ostatně často používá zkrácený termín faucon pro sokola stěhovavého (faucon pèlerin) i pro poštolku (faucon crécerelle).

Z fotografií bylo ovšem řadě čtenářů jasné, o koho jde, a upozornili autora článků  na jeho omyl, Nejednalo se totiž o jeho nejoblíbenějšího ptáka, sokola stěhovavého, ale o poštolku obecnou.

S poznáváním mláďat to bude zřejmě ještě složitější. Pražská záchranná stanice z národní sítě Zvíře v nouzi dostala zprávu o mláděti orla skalního a nechala své příznivce na Facebooku hádat, cože to je za mládě. Výsledek si můžete přečíst zde. Jedna odpověď je dokonce správná.