Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Vrabčák

I když u nás již léta bydlí ve škvírách za atikou na obou stranách našeho bytu, na kameře v lodžii se dnes objevil zřejmě poprvé:  Vrabec polní (Passer montanus). (Pokračování textu…)

Trojlístek

Na tomto snímku z kamery je pouze jedna. Ve skutečnosti jsou tři. Tato zatím nevelká skupinka sýkor koňader přilétá každý den během dopoledne, spíše hned po ránu, když odletí domácí poštolky. (Pokračování textu…)

Podzimní brhlík

Nejprve se dnes po odletu poštolek objevily sýkorky. Byly zřejmě jenom tři, ale podle toho, jak vyváděly, by člověk soudil na minimálně třiatřicet.  Jsou teď u nás pravidelnými hosty. Brhlíka, který přiletěl hned po nich, jsme tu letos viděli teprve podruhé. (Pokračování textu…)

Lepší poštolka na střeše

Na stříšce naší lodžie i na střeše nad ní si navykli hřadovat holubi. Patrně mají něco jako pořadník na hnízdění u nás a výhodné místo si je potřeba vystát ve frontě… (Pokračování textu…)

Předzvěst podzimu

Málem jsme ji přehlédli. Přiletěla dnes po ránu, když „náš“ poštolčí sameček ještě odpočíval na bidýlku.  Tahle první sýkorka ještě podzim nedělá, ale brzy jich můžeme čekat více. S blížícím se podzimem můžeme přiletí i větší potulné tlupy sýkorek… (Pokračování textu…)

Návrat (paní) poštolky

Když už jsme si začínali myslet, že si „náš“ domácí sameček  našel novou samičku, objevila se domácí samička, ta s šedým ocáskem, kterou jsme tu neviděli od 13. srpna. Přiletěla v sobotu 7. září odpoledne těsně před pátou. (Pokračování textu…)

Když není doma člověk domácí

Naše lodžie byla ponechána celý týden bez dozoru domácích lidí. A tak není divu, že, když se tu poštolky po sezóně objevují méně, rozhodli se tu zahnízdit holubi. Dokonce hned dva páry. Jeden cukroval pod skříňkou, druhý v hnízdní bedýnce u dveří. (Pokračování textu…)

Když (pan) poštolka je a není doma

S tím, že nás opustila „naše“ samička, se zřejmě budeme muset smířit. Domácí sameček se ale v sobotu 31. srpna po téměř 48 hodinové absenci vrátil. Bylo to jen na otočku – přílet a obratem hned odlet: (Pokračování textu…)

Obrat o 180°

Rorýsi, jak už jsme psali v předchozím příspěvku, jsou ti tam. (Pokračování textu…)

Ať už tě tu nevidím

To, že z naší lodžie zmizela poštolčata, rozhodně neznamená, že by v ní nikdo nepobýval. Samička a sameček v ní tráví poměrně hodně času a bedlivě ji střeží před nezvanými návštěvníky. (Pokračování textu…)