Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Načase vytáhnout jarní kamery

Začátkem týdne jsme usoudili, že je načase opět vytáhnout kamery snášející teploty do 0°C, které jsme načas sklidili kvůli mrazům. Při té příležitosti jsme  také některé z nich přemístili. Nyní tedy můžete vidět zblízka „naši“ poštolku i v době, kdy nocuje na bidýlku nad starým hnízdem:

(Pokračování textu…)

Zprávy z brhlíkovníku

Zdá se, že i na „našeho“ brlíka přišlo jaro. Už několik dní se tu ozývá jeho hvízdání, kterým vábí samičku do vyhlédnutého bydla v rorýsovníku, v kterém už před nějakou dobou našel zalíbení a povýšil ho na brhlíkovník.

Vypadá to, že ten správný vchod, vlastně vlet, je ten druhý zprava.

(Pokračování textu…)

Předjarní kamery

V neděli 11. března jsme sáhli do skříně a vytáhli 3 kamery, které snesou teploty do 0° C. Prvním zaznamenaným návštěvníkem byl náš starý známý brhlík:

(Pokračování textu…)

Brhlíkovník

Na své každodenní průzkumy lodžie přilétá „náš“ brhlík většinou od rorýsovníku nebo tím směrem odlétá.  Už delší dobu máme podezření, že ho nejen pravidelně navštěvuje, ale možná v něm i bydlí.

(Pokračování textu…)

Předvánoční

Tak prý už zase budou. Už za týden. A už týden máme v lodžii zbrusu novou jedličku bělokorou (Abies Alba). Je to jen takové menší košťátko, ale zase jsme ji dostali i s návodem a také hned vzbudila pozornost našich malých návštěvníků:

(Pokračování textu…)

Zlodějka

Která jiná nežli straka, že? Pověst má v tomto ohledu nevalnou. Je to ale pták nejen vysoce inteligentní (jako ostatně všichni krkavcovití), ale i z pohledu člověčího nadmíru užitečný, neb  loví hraboše a pojídá přezimující hmyz. Užitečný je i z pohledu poštolek, neb tyto s oblibou využívají opuštěná stračí hnízda.

(Pokračování textu…)

Falco tinnunculus versus corvus monedula

Svatý Martin dnes nepřijel na bílém koni, ani k nám nezaletěla martinská husa. Zato se u nás po několika dnech opět objevil poštolčí sameček a spolu s ním návštěva vskutku nečekaná. Sledovala ho totiž kavka (kavka obecná čili corvus monedula).  Zda to byla samice či samec nevíme, v každém případě byla zvědavá a projevila spíše zájem a snahu prozkoumat poličku nad bidýlky u dveří (proč jen všechny navštěvníky tolik zajímá?) než škádlit poštolku.

(Pokračování textu…)

Zvýšený letecký provoz

… panoval dnes v naší lodžii po celý den.
Hned časně zrána ještě než poštolčí samička opustila bidýlko, na němž strávila noc, se objevil drzý holub a vzápětí na to stejně drzá sýkorka (koňadra).

Sýkorku poštolka nebrala příliš vážně, ale holuba nakonec prohnala: (Pokračování textu…)

O kosech a poštolkách

Po kosech literárních a hudebních se ještě vrátíme ke kosům takzvaně „našim“.
Jeden je majitelem  zahrádky u našeho domu na venkově. Zahrádka není zrovna nejvzorněji udržována a on i jeho žena by jistě uvítali, kdyby jim jejich lidé častěji posekali trávu. O tom, komu zahrádka dvůr patří hlasitě informuje případné vetřelce z nejvyšší větvičky smrku, který od doby, kdy ho bývalá majitelka vysadila již dávno přerostl vše ve svém okolí. Někdy se ale spokojí i se hřebenem stodoly, což je ovšem místo, které si zpravidla nárokuje „náš“ strnad.

(Pokračování textu…)

Brhlík

Už několik dní nás navštěvuje spolu s menší tlupou sýkorek.  Tak jako ony  prozkoumává úplně všechno od starého poštolčího hnízda po bidýlka a zase zpět.  Včera jsme ho nachytali, jak vylétává z rorýsovníku,  který se zjevně těší pozornosti celé bandy.

(Pokračování textu…)