Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Brhlíkovník

Na své každodenní průzkumy lodžie přilétá „náš“ brhlík většinou od rorýsovníku nebo tím směrem odlétá.  Už delší dobu máme podezření, že ho nejen pravidelně navštěvuje, ale možná v něm i bydlí.

(Pokračování textu…)

Předvánoční

Tak prý už zase budou. Už za týden. A už týden máme v lodžii zbrusu novou jedličku bělokorou (Abies Alba). Je to jen takové menší košťátko, ale zase jsme ji dostali i s návodem a také hned vzbudila pozornost našich malých návštěvníků:

(Pokračování textu…)

Zlodějka

Která jiná nežli straka, že? Pověst má v tomto ohledu nevalnou. Je to ale pták nejen vysoce inteligentní (jako ostatně všichni krkavcovití), ale i z pohledu člověčího nadmíru užitečný, neb  loví hraboše a pojídá přezimující hmyz. Užitečný je i z pohledu poštolek, neb tyto s oblibou využívají opuštěná stračí hnízda.

(Pokračování textu…)

Falco tinnunculus versus corvus monedula

Svatý Martin dnes nepřijel na bílém koni, ani k nám nezaletěla martinská husa. Zato se u nás po několika dnech opět objevil poštolčí sameček a spolu s ním návštěva vskutku nečekaná. Sledovala ho totiž kavka (kavka obecná čili corvus monedula).  Zda to byla samice či samec nevíme, v každém případě byla zvědavá a projevila spíše zájem a snahu prozkoumat poličku nad bidýlky u dveří (proč jen všechny navštěvníky tolik zajímá?) než škádlit poštolku.

(Pokračování textu…)

Zvýšený letecký provoz

… panoval dnes v naší lodžii po celý den.
Hned časně zrána ještě než poštolčí samička opustila bidýlko, na němž strávila noc, se objevil drzý holub a vzápětí na to stejně drzá sýkorka (koňadra).

Sýkorku poštolka nebrala příliš vážně, ale holuba nakonec prohnala: (Pokračování textu…)

O kosech a poštolkách

Po kosech literárních a hudebních se ještě vrátíme ke kosům takzvaně „našim“.
Jeden je majitelem  zahrádky u našeho domu na venkově. Zahrádka není zrovna nejvzorněji udržována a on i jeho žena by jistě uvítali, kdyby jim jejich lidé častěji posekali trávu. O tom, komu zahrádka dvůr patří hlasitě informuje případné vetřelce z nejvyšší větvičky smrku, který od doby, kdy ho bývalá majitelka vysadila již dávno přerostl vše ve svém okolí. Někdy se ale spokojí i se hřebenem stodoly, což je ovšem místo, které si zpravidla nárokuje „náš“ strnad.

(Pokračování textu…)

Brhlík

Už několik dní nás navštěvuje spolu s menší tlupou sýkorek.  Tak jako ony  prozkoumává úplně všechno od starého poštolčího hnízda po bidýlka a zase zpět.  Včera jsme ho nachytali, jak vylétává z rorýsovníku,  který se zjevně těší pozornosti celé bandy.

(Pokračování textu…)

Drobotina

I u nás v lodžii se už pozná, že podzim je tu. Nemine den, aby nás nenavštívily sýkorky…

(Pokračování textu…)

Kamery, kamery, hejbejte se

„Naše“ letošní poštolky se zatvrzele zdržují v horní části lodžie a tak původní důmyslné rozmístění kamer zaměřených do všech zákoutí na její podlaze pozbývá smysl. Lze tam ulovit leda tak holuba anebo v lepším případě třeba sýkorku:

Sýkora koňadra na průzkumu lodžie (21.4.2017) (Pokračování textu…)

Zase ti holubi

Nic jiného jsme ani nemohli čekat. Jestliže si naši lodžii našli opět poštolky, dříve nebo později ji museli začít zkoumat co do možností pro hnízdění i holubi. Na střeše nad námi to zkrátka není ten správný komfort. Na rozdíl od poštolek první průzkumník neomylně zamířil do starého hnízda.

(Pokračování textu…)