Ostatní nájemníci a návštěvníci

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Kdo poletuje kolem

Kolem poletujících je celá řada. Domácí poštolčí samička si jich teď příliš nevšímá, má důležitý úkol řádně vysedět vejce. Ale pokud je nablízku sameček, hned každému cizímu opeřenci jasně ukáže, komuže to tady všechno patří. (Pokračování textu…)

Vhodný dárek ke dni ptactva

Mezinárodní den ptactva je slaven každoročně 1. dubna ve výroční den podepsání mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva v roce 1906,  I my si ho zde pravidelně již několik let připomínáme. (Pokračování textu…)

Squatteři

Rorýsovník nad okny vedle poštolčí lodžie, do kterého by se někdy za měsíc měli vrátit řádní nájemníci, obsadila banda opeřenců. Jejich přítomnost jsme zaregistrovali dnes ráno a jak to vypadá, už si i nosí materiál na hnízda. (Pokračování textu…)

Proti ptactvu

Aneb hroty, ostny, bodce, bodla, bodáky … a také sítě

Vidíte tu mladou okroužkovanou poštolku, jak se proplétá mezi bodci nedaleko hnízda, ve kterém se vylíhla? (Pokračování textu…)

Havran

Nic tak pochmurného jako starodávný havran v póze velmi výhružné
na poprsí Pallady. Jenom jeden, co letěl kolem (Pokračování textu…)

Nebojácná sýkorka

Občas se to přihodí a někdo z drobotiny, co se potuluje kolem naší lodžie, do ní zaletí zrovna, když jsou poštolky doma. Většinou si přitom z domácích nic nedělají, jako tahle sýkorka, která  se potkala s „naší“ poštolčí samičkou: (Pokračování textu…)

Vetřelci a vetřelkyně

Nějakou dobu tu byl klid. Domácí poštolčí pár přilétal se soumrakem na noc a ráno mizel hned po rozednění. V posledních dnech tu ale začíná být rušno a domácí bedlivě hlídají, zda kolem nepoletuje nějaký vetřelec.

(Pokračování textu…)

Opravdu by se tu něco nenašlo?

I když naše lodžie není naše, ale poštolčí, navštěvují i jiní opeřenci. Mezi pravidelné zimní návštěvníky patří sýkorky, které se poohlížejí po něčem k snědku.

(Pokračování textu…)

Už zase ti holubi

Už nějakou dobu se tu neukázali. Dnes dopoledne se tu ale zase jednou objevil párek holubů. Domácí poštolčí sameček ale nebyl daleko… (Pokračování textu…)

Synchronizované sýkorky

Synchronizované nebo umělecké létání v podání „našich“ sýkorek, známého to dua aviabel…