Poštolky, káňata, sýčci, kalousi, ťuhýci, volavky, čápi…

… ti všichni a mnozí další loví hraboše a mohou doplatit na povolení jeho plošného trávení.

V nařízení ÚKZUZ, které povoluje omezené a kontrolované použití přípravku Stutox II(5114-0) na dobu od 5. 8. do 2. 12. 2019 se sice uvádí, že „na okraj pozemku je nutno umístit v pravidelných rozestupech od sebe informační cedule s varováním: VAROVÁNÍ. Plocha se chemicky ošetřuje přípravkem STUTOX –II. VSTUP ZAKÁZÁN“, ovšem poštolky, káňata, sýčci, kalousi, ťuhýci, volavky, čápi a ti ostatní si to zřejmě nebudou umět přečíst. Výstraha se ale stejně má objevit jen „v oblastech využívaných širokou veřejností nebo jejich těsné blízkosti.

Více si můžete přečíst na stránkách ČSO:

Zemědělci budou plošně trávit hraboše. Zahynout mohou sovy, dravci i čápi

Ilustrační snímek: Common vole devouring the wheat ears before the harvest period (Alba24.ro Editorial House, 2014) available via license: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International

Související příspěvky:

Jedna odpověď na “Poštolky, káňata, sýčci, kalousi, ťuhýci, volavky, čápi…”

  1. Ministerstvo zemědělství pozastavilo 12. srpna povolení plošné aplikace jedu na hubení hrabošů Stutox II. Zemědělci mohou aplikovat jed do nor.
    Ornitologové nicméně upozorňují, že jakékoliv použití jedu je pouze krajní řešení. Dodávají, že krajina již teď trpí intenzivním zemědělstvím a aplikace jedu je pro ni další zbytečná zátěž, zvláště v okamžiku, kdy populaci hraboše brzy čeká přirozený pád. Podrobněji viz článek na stránkách ČSO:
    Plošná aplikace jedu na hraboše se ruší. Odborníci se shodli na povolení pouze do hraboších nor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..