Poslední rorýs

Rorýsí sezóna skončila. Ještě před týdnem v našem rorýsovníku panoval čilý ruch:

Těšili jsme se, že zaznamenáme odlet malých rorýsků, ale stejně jako v minulých sezónách nás převezli a většina jich zřejmě vyletěla za tmy. Občas sice tu a tam nějaký proletěl kolem, ale ruch kolem našeho rorýsovníku náhle ustal. Posledního krmícího rodiče zaznamenala kamera 30. července:

A posledního opeřence jsme viděli vyletět z rorýsovníku 1. srpna:

Není jisté, zda to byl opravdu ten poslední. Rorýsi jsou tak rychlí, že se nám nepodařilo nastavit kameru tak, aby spustila záznam na každý jejich pohyb. A dovnitř do budek nevidíme.

Ale ani tam, kde do nich vidět je pomocí přímých přenosů, už jich mnoho nezastinhnete. Jedno z posledních mláďat dne pobývá ještě v budce v Ledči nad Sázavou.

  • Aktualizovaný přehled přenosů z hnízdění rorýsů s odkazy najdete v tabulce Apus apus online.

3 odpovědi na “Poslední rorýs”

  1. Dobrý den.
    Chtěl bych se zeptat, jestli je pod hnízdy na fasádě a na zemi nějaké znečištění trusem. Většinou se na webech dočtu, že žádné znečištění pod hnízdy nebývá, ale z našeho domu mám jinou zkušenost. Plánujeme zateplení a rorýsy nechci o byt připravit, ale taky nechci poslouchat stížnosti sousedů, tak sháním informace a zkušenosti.

    1. Máme za sebou letos druhou rorýsí hnízdní sezónu a jak je snad vidět i ze snímku a videozáznamů v tomto příspěvku (můžete si je zvětšit na celou obrazovku), na fasádě žádné stopy po pobytu rorýsů nejsou. Nezaznamenala jsem nic takového ani pod staršími rorýsovníky v okolí. Není žádný důvod, pro by měli fasádu nějak mechanicky poškozovat; nemají k tomu ostatně uzpůsobený ani zobák ani pařáty. Rorýsí rodiče udržují v budce pořádek a odnášejí trus mláďat. Sami se vyprazdňují mimo hnízdo a musela by být opravdu velká náhoda, aby se na fasádu trefili.
      Pokud máte nyní na fasádě stopy ptačího trusu budou jeho původci jiní opeřenci. Někteří lidé kvůli tomu nemají rádi např. jiřičky, ale i s těmi se dá pod jednou střechou v pohodě žít; stačí umístit pod hnízdo prkénko.
      V hnízdních dutinách rorýsů se mohou snažit také zahnízdit jiní ptáci, kteří tak čistotní jako rorýsi nemusí být – zaregistrovali jsme takto vrabce, rehky a brhlíka. Rorýsi jsou ale zřejmě zdatní rváči, protože po příletu vždy vetřelce vytlačí.
      Rorýsovník jsme na naší fasádě neinstalovali sami, ale stavební firma, která prováděla zateplení. Byla to povinná náhrada hnízdních příležitostí vyplývající ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Vyplývá z něj mj. i povinnost neprovádět stavební práce, v době kdy ptáci zrovna hnízdí. Pro stavbu v hnízdním období je potřeba žádat o tzv. odchylný postup na příslušném krajském úřadě. Podle mých zkušeností byly komplikace spojené jediným zdrojem problémů se sousedy. Je dobré, aby byli včas informováni, i když na nepochopení toho, proč přizpůsobovat průběh stavby nějakým ptákům, můžete i tak narazit…
      Některým lidem údajně vadí pískání, které rorýsi vydávají za letu, ale osobně jsme s nikým takovým dosud nesetkala.
      Pokud hledáte informace o rorýsech, najdete několik užitečných odkazů na našich stránkách zde.

      1. Díky za informace.
        U nás se právě pod hnízdem objevuje dost trusu a i fasáda je trochu znečištěná. Ale je fakt, že k tomu dochází jen v závěru hnízdící sezóny, takže je možné, že to nemají na svědomí rorýsi. Ale nevím, jde vždy jen o celkem krátkodobé znečištění (cca 2 týdny), které pak deště (jsou-li) spláchnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..