Poštolky versus sokol

Objeví-li se na poštolčím hnízdě vetřelec a je to soukmenovec, tak to poštolky obvykle zvládnou. Jako ty „naše“, které si drží v uctivém odstupu kolem se potulující mladého samečka. Na hnízdě v polském Walbrzychu se ovšem na začátku tohoto týdne objevil větší problém v podobě mladého sokola stěhovavého.

Budka na komíně teplárny byla původně pro sokoly zamýšlena, ale už od počátku od r. 2017 v ní hnízdí poštolky. Sokol, který se zde objevil nyní je možná první, který se zde objevil, ale bohužel v dobu ne zrovna vhodnou, kdy už byla v budce čtyři dvanáctidenní poštolčata.

Poštolčí rodiče si to pochopitelně nenechali líbit a snažili se ho odehnat:

Moc úspěšní v tom nebyli. Budka se mu zjevně zalíbila a opakovaně se do ní vracel. Dokonce si důvěrně a zblízka prohlížel poštolčata:

Poštolčí samičku se mu podařilo zahnat nebo bji postihlo ještě něco horšího, takže se v budce přestala objevovat. Zásobování a krmení poštolčat tedy zůstalo na samečkovi, který ale obojí zvládal:

Zmizení samice a přílišný zájem mladého sokola ovšem vyvolávaly obavy u příznivců sledujících online dění na hnízdě.  A tak ve středu v poledne byla poštolčata převezena do záchranné stanice. Poštolčího otce pak bylo možno vidět, jak přináší potravu, pro kterou už ale nemá odbyt.  hnízdo je prázdné…

Aktualizace 2019/05/23:

Dodatečně se již na stránkách sdružení Sokoł objevila zpráva o převozu mláďat:

Poštolčata se tedy dostala do záchranné stanice Dzika Nadzeija a jejich další osud bude možno sledovat na FB stránce tohoto sdružení.

A na plošině před budkou dnes ráno zase jednou nevině se tvářící sokolík:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..