Nenoste sýčky do Atén

Když jsem koukal na měsíček, z lesa houkal na mě sýček; když jsem koukal na měsíc, z lesa houkal na mě sýc…“, tak se praví v jedné z písniček bez muziky od Emanuela Frynty .

Athene noctua portrait ; Trebol-a (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Sýček obecný, zvaný též kulich, byl ve starověkém Řecku symbolem moudrosti a věrným průvodcem bohyně Pallas Athény (odtud má i své latinské jméno jméno Athene noctua). Jinde i v našich zemích, byla s touto roztomilou a kdysi hojnou sovičkou spojena řada pověr; měla přinášet neštěstí a svým houkáním věštit smrt. V současné době mu, alespoň v České republice, hrozí vyhubení.


Stříbrná drachma, Athény 449-420 př.n.l.; CNG, (uploaded by Odysses) (http://www.cngcoins.com/Coin.aspx?CoinID=45999) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.

Sýčky tedy netřeba nosit do Atén, ale podniknout něco pro jejich ochranu. Česká společnost ornitologická vyhlásila sýčka obecného  Ptákem roku 2018.
Při této příležitosti vyšlo zvláštní číslo časopisu Ptačí svět, které je mu věnováno, a více o něm se dozvíte i na stránkách http://new.birdlife.cz/sycek.

Sýčci ve Varšavě; Artur Mikołajewski (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons.

 

Zahraniční projekty a organizace na ochranu sýčka:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..