Kdo s koho

Zatímco my se trápíme tím, co se děje za naším oknem, tak i v poštolčím světě, tedy v tom, který je ostře sledován okem kamer, se dějí velká dramata. Na několika místech se rozhodovalo, kdo vlastně v dokonalé budce zahnízdí. Ve dvou případech to bylo kdo s koho s rarohem velkým, který hnízdil ve vzájemně si podobných budkách na blíže neurčeném místě v Maďarsku a v rovněž blíže neupřesněném místě Východopanonské pánve v Rumunsku.

V Maďarsku dokonce samice raroha a samice poštolky snesly vejce do stejného hnízda. Samice poštolky pak zahřívala vedle tří vejcí vlastních i jedno raroží. Před několika dni je opustila, ale dnes byla budka opět obsazena a samička pod samečkovým dohledem opět seděla na vejcích. Zda a co z nich bude ví jen matka příroda.

V Rumunsku letos poštolky hnízdí zdánlivě poklidně. A měly navrch, i když se nečekaně 17. května objevila samice raroha:

A abychom nezapomněli. Ve hnízdě ve věži kostela v německém Esslingen, v němž letos opustila před koncem dubna snůšku samice sokola stěhovavého, zahnízdily nakonec poštolky. Na záběrech kamery můžete vidět samičku, jak sedí na vejcích oklopena závějemi holubího peří, které zde zbylo po sokolech.