O poštolkách tažných, přelétavých a stálých

Poštolky obecné, které žijí u nás v České republice, jsou ptáky tažnými, přelétavými i stálými. Na zimu ty nejmladší, pro které je to jejich první zima, podnikají obvykle delší pouť na jih, někdy až do hloubi Afriky. Ty starší přelétají tam, kde jsou pro ně nejblíže lepší klimatické podmínky a dostatek potravy. Vydávají se většinou na jih a jihozápad, většinou ale ne dále než do Rakouska, Německa či Švýcarska. Na naše území se obdobně stahují poštolky ze severnějších zemí (Saska, Polska, ale i Švédska či Finska). Část našich poštolek, především těch starších, pak zůstává přes zimu v blízkém okolí hnízda. Samci se přitom drží u hnízda, které si už hlídají pro příští sezónu, více. Samice se spíše toulají.

Poštolky, které u nás v zimě přebývají, jsou tedy jak ty domácí stálé, tak ty ze severu, které u nás pouze přezimují. O těch, co každý den před setměním přilétají do naší lodžie a odlétají ráno poté, co se dostatečně prohřály na ranním sluníčku, si myslíme, že je to stejný pár, který zde vloni vyvedl mladé. Ale stoprocentní jistotu v tom nemáme. Sameček totiž už v podstatě přepeřil (vloni měl ještě mladistvě hnědou hlavu i ocasní pera), takže ho od ostatních už tak snadno nerozeznáme.

Ať je to tak  tak či onak, můžete je vidět i vy díky tomu, že naše zimní kamery jsou stále v provozu. Poštolky takto online můžete zastihnout i na jiných místech, kde na zimu neukončují přenos. Na Aston University v Birminghamu, kde již několik let sledují jejich hnízdění, poštolky také vyhledávají sledované hnízdo jako úkryt na noc i v zimě. Přenos je dostupný zde. Dnes ráno jsme samičku poštolky zastihli v holandském Molenaarsgraaf, kde nocovala v budce umístěné na dřevěném sloupku na okraji pastviny. Online přenos najdete na stránkách NestkastLive (Torenvalk2). Přílet a odlet britských i holandských poštolek se přirozeně také řídí západem a východem slunce. Ta dnešní ranní holandská odlétla až ve čtvrt na deset našeho času (přesně v 9:14). „Náš“ sameček odlétl o hodinu dříve v 8:16.

Samička poštolky nocující v budce v Molenaarsgraaf (2016/01/23)

 

Poznámky:

  • Více o tahu poštolek najdete v brožuře ČSO Pták roku 2002.
  • Přehled online přenosů z poštolčích hnízd v roce 2016 je dostupný zde. Prozatím kromě těch našich běží kamery online na deseti místech, ale postupně jich od února začne přibývat.
  • Poštolka v holandském Molenaarsgraaf bohužel v noci z 24. na 25. ledna uhynula….

Související příspěvky:

Aktualizováno 26.1.2016