Sezóna 2017

… panoval dnes v naší lodžii po celý den.
Hned časně zrána ještě než poštolčí samička opustila bidýlko, na němž strávila noc, se objevil drzý holub a vzápětí na to stejně drzá sýkorka (koňadra).

Sýkorku poštolka nebrala příliš vážně, ale holuba nakonec prohnala: (Pokračování textu…)

Poštolka, která u nás od léta bydlí, má nový ranní rituál. Již několik dní před odletem slétne z bidýlka na na zábradlí a zazpívá si.

Za ty roky, co s námi poštolky bydlí víme, že i když jsou tito ptáci označováni jako hluční, neozývají se jen tak pro nic za nic.  Obvykle se na blízku, i když my ji třeba nevidíme, vyskytuje jiná poštolka s níž komunikují. Ale ta „naše“ si, jak se zdá, jen tak zpívá:

(Pokračování textu…)

Jako každoročně letos během prvního říjnového víkendu probíhá v Evropě Festival ptactva (EuroBirdwatch).  Akce v ČR najdete na stránkách ČSO (Pozvánka na Festival ptactva 2017)

U příležitosti tohoto ornitologického svátku dnes naši lodžii po dlouhé době zase jednou navštívil sameček poštolky.

(Pokračování textu…)

Včerejší návštěva u poštolek na konci naší ulice nás vedla k úvaze, zda tamní pár může být ten „náš“. Odpovídá vzhled a dovednosti tamních poštolčat tomu, jak by mohla vypadat poštolčata „našeho“ letošního páru? Samička přespala v naší lodžii naposledy v noci na 30. dubna. Do té doby zde přespávala pravidelně každou noc a nemohla tedy někde jinde řádně sedět na vejcích. Z pozorování z let předchozích, můžete odvodit, že poštolčata by byla ve věku asi 24 dnů od vylíhnutí toho posledního. Jak ta z let 2007-2016 vypadala a co uměla?

2007

Poslední z pěti poštolčat se onoho roku, kdy u nás poštolky hnízdily poprvé, vylíhlo 5.června. 29. června už všechna trávila většinu dne v květináčích.  O den později se už začala, ještě s posledním chmýřím na hlavě a křídlech promenovat po zábradlí.
Více o průběhu hnízdní sezóny najdete zde.

2007/06/29

(Pokračování textu…)

Nějakou dobu je již pozorujeme zpovzdálí, Už jsme tu o nich také psali. Asi nezjistíme, zda je to ten stejný pár, který u nás letos pobýval a pak se vytratil. Každopádně v tom zeleném domě na konci naší ulice v lodžii v posledním patře panuje nyní čilý ruch. Poštolčata, která se tam vylíhla už v minulém týdnu dosáhla mety zábradlí a některá se už i vydávají přes ulici.

Žadonící poštolče (2017-06-18)

(Pokračování textu…)