Sezóna 2017

Objevují se tu už řadu let, většinou po polovině května, a snaží se zahnízdit v otvoru po vypadlém větráku kuchyňské skříně o dvě patra níže po námi. Každý rok jim slibujeme budku, ale ještě jsme se k tomu nedostali…

Letošní spižní pár (v popředí sameček, v pozadí samička) na atice sousedního domu. (2017/05/25)

(Pokračování textu…)

Každý večer napjatě vyhlížíme naši samičku. Sameček už několik dní v lodžii nepřespává. Ale samička se, alespoň prozatím pravidelně se setměním vrací.
Naše sídliště se už ale nezdá být tak beznadějně opuštěné. V průběhu weekendu se hustota poštolek v nejbližším okolí zvýšila. Tradiční tři páry v dohledu od těch „našich“ jsou už zřejmě na svém místě. Počasí aktuálně ani co do předpovědi ovšem nic moc. Hlavní otázka ovšem ale možná zní, jak je to letos s hraboši. Tedy jinými slovy: je zde v okolí dostatek potravy?

Pohled z naší lodžie; na konci ulice vlevo bodové domy, na jejichž anténách poštolky s oblibou pobývají. (Pokračování textu…)

„Naše“ letošní poštolky se zatvrzele zdržují v horní části lodžie a tak původní důmyslné rozmístění kamer zaměřených do všech zákoutí na její podlaze pozbývá smysl. Lze tam ulovit leda tak holuba anebo v lepším případě třeba sýkorku:

Sýkora koňadra na průzkumu lodžie (21.4.2017) (Pokračování textu…)

Od doby, kdy jsme vloni popisovali, jak vypadá naše lodžie z pohledu vnějšího pozorovatele, se k nepoznání změnila. Zvenku i zevnitř.

Pro vnějšího pozorovatele vypadá nyní takto. Ten pták na zábradlí není nikdo jiný než „naše“ letošní samička. A ano, to nalevo nad okny je rorýsovník. Ale ani u rorýsů, kteří se zatím letos v sídlišti ještě neukázali, není jisto, že se jim nové bydlo zalíbí.

(Pokračování textu…)

Buďto to má na svědomí nejarní počasí nebo si opravdu našly něco lepšího. Přes den je máte pramalou šanci  je zahlédnout. Alespoň zde v naší lodžii. Když jsme se vydali na obhlídku a snažili se zjistit, kde by se tak asi mohly zdržovat natrefili jsme na pár poštolek posedávajících na anténách na domech na konci ulice u lesa. Je docela možné, že jsou to ty naše. Je to místo docela strategické a mohou odtud kontrolovat, co se v ulici děje a samička má dobrý výhled, když čeká na proviant, který by jí měl sameček nosit.

 Ona v podvečer (Pokračování textu…)