„Naši“ rorýsi

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Jak se daří rorýsům

A jak že se u nás daří rorýsům? Inu, zdá se, že znamenitě. Alespoň podle toho, jak sviští kolem oken na obou stranách našeho bytu. Na straně jedné mají, jak známo, luxusní rorýsovník hned vedle lodžie.  (Pokračování textu…)

Jak ulovit rorýsy

Název příspěvku rozhodně nechce navodit představu, že by „naše“ poštolky lovily „naše“ rorýsy. Jde o ulovení záznamu rorýsů létajících podél průčelí našeho domu. Bydlí (kde jinde než) v „našem“ rorýsovníku nad okny ložnice vedle lodžie, v níž hnízdí „naše“ poštolky. (Pokračování textu…)

Návrat rorýsů

Do naší ulice se začátkem května vrátili rorýsi a loňští nájemníci  se opět zabydleli v našem rorýsovníku. Jak přitom dopadl brhlík, netušíme, neb kamera zamýšlená pro sledování rorýsovníku ještě stále sleduje bidýlka nad starým poštolčím hnízdem, kam se pravidelně vrací „náš“ poštolčí sameček na noc a občas tam ještě odpočívá i „naše“ poštolčí samička. (Pokračování textu…)

Kalendárium 2018

I letos jsme provedli tradiční ohlédnutí za letošním rokem v naší lodžii. Poštolky zde letos poprvé od roku 2007 nehnízdly, i když to na začátku jara vypadalo docela slibně. Na to, že by u nás nebylo rušno, jsme si ale rozhodně stěžovat nemohli. Poté, co se poštolky po anglicku vytratily, tu bylo velmi rušno díky první hnízdní sezóně rorýsů. A po jejich odletu se k nám znovu nastěhovala poštolčí samička. Kromě ní máme řadu méně pravidelných návštěvníků, takže pro kalendář na příští rok jsme opět snímky z kamer museli radikálně vytřídit:

calendar_2018_postole_b_CZr1 (Pokračování textu…)

Zpráva o stavu lodžie

To, že jsme se na déle než měsíc odmlčeli neznamená, že se v naší lodžii nic neděje. Rorýsi se, na to jak hlasitě kolem svištěli v předchozích dnech a týdnech, v tichosti vytratili po polovině července.

Prakticky ve stejnou dobu (17. července) se u nás zabydlela samička poštolky.  Nevíme, zda je to ta stejná jako na jaře a pokud ano, co celou tu dobu vyváděla.  Vyvedla někde poštolčata? Nebo vůbec letos nezahnízdila? Kam se poděl sameček? (Pokračování textu…)

Noví nájemníci

Nejprve jsme mysleli, že rorýsovník, osazený vloni po obložení fasády polystyrenem nad jedním z našich oken, žádné nájemníky ještě nemá a pokud ano, tedy ne rorýsy. Původně bydleli ve škvíře pod balkony o dvě patra níže. Náhradní ubytování jim předepsal krajský úřad. Nevíme, zda stavební firma umístila budku pro rorýse nad naše okno jako pozornost nebo jako určitou odvetu za komplikace s hnízděním „našich“ poštolek. V každém případě v něm rorýsi, kteří se letos do naší ulice vrátili 29. dubna, našli zalíbení a nastěhovali se.

Když jsme na to poněkud se zpožděním přišli, obrátili jsme v pondělí 19. června směrem k rorýsovníků jednu z „poštolčích“ kamer. S trochou štěstí lze na ní zahlédnout rorýsy, jak vyletují a vracejí se nebo jen tak sviští kolem naživo na http://postole.axiscam.net:1070 nebo v nizkém rozlišení zde.

(Pokračování textu…)

Jak nám sviští rorýsi

Rorýsi hnízdí již tradičně na domech v naší ulici. Hnízdí i na tom našem, ale už jen na západní straně. Zateplení východní fasády (tzv. revitalizace) učinilo jejich hnízdění na této straně domu přítrž.. Náhradní budka nad okny naší lodžie je (alespoň prozatím) nezajímá. Ale jinak už jsou tu od konce dubna.

(Pokračování textu…)

Pohled zvenčí

Od doby, kdy jsme vloni popisovali, jak vypadá naše lodžie z pohledu vnějšího pozorovatele, se k nepoznání změnila. Zvenku i zevnitř.

Pro vnějšího pozorovatele vypadá nyní takto. Ten pták na zábradlí není nikdo jiný než „naše“ letošní samička. A ano, to nalevo nad okny je rorýsovník. Ale ani u rorýsů, kteří se zatím letos v sídlišti ještě neukázali, není jisto, že se jim nové bydlo zalíbí.

(Pokračování textu…)

Návštěvníci

Podzim, alespoń ten astronomický je tu, a stavba která nám a našim poštolkám od konce března komplikuje život, je tu stále. Dostalo se nám sice bleskového světle okrového nátěru a před těmi částmi fasády, které nemají ještě okrášlit balkony a zábradlí, už sice zmizelo, ale jinak tu žádný čilý ruch nepanuje. A ano, ovšem, neměli bychom zapomenout na rorýsovník, osazený nad okny naší ložnice.

Jelikož zde panuje klid a lešení výrazně ubylo, tak ony zbylé kusy se staly oblíbeným místem pro mezipřistání ptačích návštěv, povětšinou sýkorek a rehků, ale i vrabců.

(Pokračování textu…)

Zase jsou tu rorýsi

Pro čtení tohoto článku musíte být přihlášeni.