„Naši“ rorýsi

Příspěvky v Bloku, blogu čili zápisníku:

Noví nájemníci

Nejprve jsme mysleli, že rorýsovník, osazený vloni po obložení fasády polystyrenem nad jedním z našich oken, žádné nájemníky ještě nemá a pokud ano, tedy ne rorýsy. Původně bydleli ve škvíře pod balkony o dvě patra níže. Náhradní ubytování jim předepsal krajský úřad. Nevíme, zda stavební firma umístila budku pro rorýse nad naše okno jako pozornost nebo jako určitou odvetu za komplikace s hnízděním „našich“ poštolek. V každém případě v něm rorýsi, kteří se letos do naší ulice vrátili 29. dubna, našli zalíbení a nastěhovali se.

Když jsme na to poněkud se zpožděním přišli, obrátili jsme v pondělí 19. června směrem k rorýsovníků jednu z „poštolčích“ kamer. S trochou štěstí lze na ní zahlédnout rorýsy, jak vyletují a vracejí se nebo jen tak sviští kolem naživo na http://postole.axiscam.net:1070 nebo v nizkém rozlišení zde.

(Pokračování textu…)

Jak nám sviští rorýsi

Rorýsi hnízdí již tradičně na domech v naší ulici. Hnízdí i na tom našem, ale už jen na západní straně. Zateplení východní fasády (tzv. revitalizace) učinilo jejich hnízdění na této straně domu přítrž.. Náhradní budka nad okny naší lodžie je (alespoň prozatím) nezajímá. Ale jinak už jsou tu od konce dubna.

(Pokračování textu…)

Pohled zvenčí

Od doby, kdy jsme vloni popisovali, jak vypadá naše lodžie z pohledu vnějšího pozorovatele, se k nepoznání změnila. Zvenku i zevnitř.

Pro vnějšího pozorovatele vypadá nyní takto. Ten pták na zábradlí není nikdo jiný než „naše“ letošní samička. A ano, to nalevo nad okny je rorýsovník. Ale ani u rorýsů, kteří se zatím letos v sídlišti ještě neukázali, není jisto, že se jim nové bydlo zalíbí.

(Pokračování textu…)

Návštěvníci

Podzim, alespoń ten astronomický je tu, a stavba která nám a našim poštolkám od konce března komplikuje život, je tu stále. Dostalo se nám sice bleskového světle okrového nátěru a před těmi částmi fasády, které nemají ještě okrášlit balkony a zábradlí, už sice zmizelo, ale jinak tu žádný čilý ruch nepanuje. A ano, ovšem, neměli bychom zapomenout na rorýsovník, osazený nad okny naší ložnice.

Jelikož zde panuje klid a lešení výrazně ubylo, tak ony zbylé kusy se staly oblíbeným místem pro mezipřistání ptačích návštěv, povětšinou sýkorek a rehků, ale i vrabců.

(Pokračování textu…)

Zase jsou tu rorýsi

Pro čtení tohoto článku musíte být přihlášeni.

Tak tu máme, co jsme nechtěli

Člověk domácí má sedět doma. Nedělá to ovšem vždy a když se pak vrátí, může ho čekat nemilé překvapení. Jako nás dnes večer.

(Pokračování textu…)

O rorýsech

Můžeme je očekávat do tří týdnů. Ze svých zimovišť se vrátí jedni z nejpodivuhodnější ptáků u nás žijících. I když si je leckdo může plést s vlaštovkou, náleží do řádu svišťounů a jsou příbuzní  americkým kolibříkům. Rorýs obecný (apus apus) je dokonale přizpůsoben životu ve vzduchu a za letu i spí. I když také námluvy a páření rorýsů probíhají ve vzduchu, tak hnízdění ve vzduchu doposud nezvládli. Původní hnízdiště ve skalních štěrbinách a dutinách stromů jim již delší dobu z velké části nahrazují lidské stavby (v hesle německé wikipedie je zmiňován příklad z švábského města Hall – Schwäbisch Hall). Vybírá si v nich díry ve zdech, krovy, škvíry pod římsami a trámy i ve větracích otvorech a jiných skulinách panelových domů. Hnízda si staví z rostlin a peří nasbíraných za letu a slepuje je slinami. V Číně jsou rorýsí hnízda, známá pod názvem vlaštovčí, považována za nepřekonatelnou pochoutku. (Pokračování textu…)

Co vidíte i nevidíte

Od časného předjaří do pozdního podzimu můžete na sy-sy.cz:1060 sledovat přímý přenos ze soukromého života poštolek obecných bytujících v lodžii našeho bytu v posledním patře panelového domu v sídlišti na okraji Brna.

V roce 2017 se v novém rorýsovníku, umístěném nad okny hned vedle poštolčí lodžie zabydleli rorýsi.  V době hnízdění jejich aktivity snímá jedna z našich kamer přemístěná na zábradlí lodžie. (Pokračování textu…)

O kamerách ku sledování poštolek: Chronologický přehled kamer.

AXIS 206

  • zapůjčena jako dočasná náhrada za vadnou AXIS 207MW v roce 2007
  • 2007 umístěna provizorně v drátěném koši na skříňce: snímala dění na hnízdě shora
  • datový list
  • záznamy Motion JPEG 640×480
  • nejstarší záznam z 2007/06/19
  • poslední záznam z 2007/06/20

(Pokračování textu…)