Ptáci a ohňostroje

Ohňostroje, petardy a rachejtle si „užíváme“  s „našimi“ opeřenci minimálně dvakrát do roka: V červnu se nad hladinou brněnské přehrady rozhoří a rozezvučí Ignis brunensis,  Kolem vánoc začíná trénink na novoroční oslavy, který vrcholí o silvestrovské noci.  Pak to u nás vypadá jako na večerním silvestrovském videozáznamu. A i když „naše“ poštolky prokazují, že jsou schopny si zvyknout na ledacos (viz následující příspěvek Poštolčí Nový rok), domníváme se, že takový způsob oslavy Nového roku není zrovna podle jejich představ.

V této souvislosti si dovolujeme upozornit na předvánoční příspěvek Ohňostroje sú nebezpečné pre vtáctvo na stránkách Ochrana dravcov na Slovensku. Najdete v něm návod na to, jak slavit ohleduplněji k našim opeřeným i neopeřeným sousedům.

Zásady ohleduplných oslav příchodu Nového roku:
  1. Místo hlučných dělobuchů a ohromujících světelných efektů zvolte například prskavky nebo svíčky. Eliminujete tak nejen hluk, ale také nepříjemné zbytkové toxické látky v prostředí.
  2. Když se pyrotechniky neumíte vzdát, alespoň si vyberte takovou, která má jen malý dosah – co se týče hlučnosti i světelných efektů.
  3. Pozorně dodržujte návod k použití pyrotechniky, kterou se chystáte použít. Tyto pokyny často obsahují také zásady pro ochranu domácích zvířat a volně žijících živočichů.
  4. Nepoužívejte pyrotechniku tam, kde se může ukrývat ptactvo nebo jiná zvířata – vyhněte se okolním porostům stromů či keřů, nezamrzlým vodním plochám, parkům, hřbitovům, zahradám a pod.
  5. Chcete-li si zapálit lampion, nevypouštějte jej do vzduchu kvůli riziku požáru. Nikdy nevíte, kam odletí a dopadne.
  6. Alespoň jeden den před Silvestrem odstraňte všechna krmítka a jiná lákadla pro ptactvo. Pokud není možné jejich odstranění, alespoň je zakryjte.
  7. Při nálezu zraněného nebo vysíleného ptáčete je třeba okamžitě kontaktovat odborníky a zajistit mu kvalifikovanou pomoc.

Aktualizováno 30/10/2023 11:40

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..