Kohabitace

O soužití kavek a poštolek ve věži kostela v Dettingenu jsme  tu psali již mnohokrát počínaje příspěvkem Kavky na ciferníku. V bojích a konfortní východní budku tam střídavě vítězili jedni i druzí. Lidé přitom zjevně nadržovali poštolkám. Kavkám měla stačit budka jižní.

V loňské sezóně lidé dokonce vymysleli velmi nápadité řešení. Ohradit budku pro poštolky pouze pletivem, protože takový prostor by se kavkám neměl líbit. Také se jim nelíbil a tak v bude zase jednou v klidu hnízdily poštolky. Poštolčatům se ovšem nevyhnuly choroby a tak loňské hnízdění opět nebylo úspěšné.

V letošním roce se lidé rozhodli budku opět uzavřít. Nejprve to vypadalo, že v ní budou v poklidu opět hnízdit poštolky:

Objevil se ovšem opět pár modrookých kavek:

Pilně se praly s poštolkami a nosily materiál a nakonec v jednom koutě snesly 6 vajec. Poštolky si byly nuceny hledat náhradní řešení a tak obsadily budku původně určenou pro kavky. Lidé na to přišli až v době, kdy už bylo v budce několik vajec a přemístili tam jednu z kamer z první budky, kterou opanovaly kavky:

Dnes je tam těch vajec už také šest a poštolky na nich pilně sedí.

Pouhou výměnou hnízd to celé ovšem letos nekončí. Poštolčí vejce se totiž včera objevilo v budce, ve které již pilně sedí kavka. Druhá poštolka si pro jeho snesení vybrala protilehlý kout:

A tak tam nyní můžete vidět poštolku a kavku, jak svorně sedí na vejcích. Poštolka se tam vyskytuje méně, protože zatím snesla pouze první vejce, ale jinak se zdá, že spolu dobře vycházejí.

Situace je to dosti neobvyklá. Jinde nakonec zůtanou pouze kavky (letos např. v Kempten-Lauben) nebo poštolky (letos např. v Ellmendingen)

Inu člověk míní a kavky a poštolky mění…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..