Ptačí dům Marca Fasola

Samec poštolky obecné u budky; foto © Marc Fasol 2019.

Na ornitologických stránkách ornithomedia.com nás před ne tak dlouhou dobou zaujal článek  Favoriser la nidification du Faucon crécerelle sur sa maison : un exemple réussi.  Frankofonní čtenář v něm najde základní informace o poštolče obecné a o tom, jak jí může umožnit hnízdění na domě, v němž sám bydlí. Pro budku, resp. polobudku pro poštolky se zde doporučují rozměry: hloubka 450 mm, šířka 600 mm, výška 450 mm; tloušťka stěn by měla být alespoň 20 mm. Doporučuje se i bidýlko, které bude sloužit poštolčím rodičům jako posed a mláďatům k trénování letu.  Pokyny pro vyvěšení budky se v podstatě neliší od těch, které najdete v našem starším příspěvku Budka pro poštolky aneb poštolkovník. Navíc se zde zdůrazňuje snad jen to, že stavba by měla ptákům poskytovat i další místa vhodná jako úkryt před deštěm a větrem i k přenocování. Pro rozhodávání poštolek o tom, zda si budku vyberou k hnízdění hraje kromě možnosti volného rozletu a rozhledu roli i to, zda mají patřičný klid. Optimálně bychom se k nim měli přibližovat naximálně na vzdálenost 30 m. Řeč je pochopitelně o budce na stavbě či stromě, nikoliv o truhlíku na balkóně.

To, čím nás článek zaujal především, je ovšem v něm popsaný a ilustrovaný ptačí dům a jeho obyvatelé:

Maison de la Houlette; foto © Marc Fasol 2019.

Dům se jmenuje Maison de la Houlette a nachází se v lokalitě Sart-Dames-Avelines (obci Villers-la-Ville) ve Valonském Brabantu v Belgii. Bydlí v něm reportér a fotograf Marc Fasol (1960-), autor nejen celé řady knih o dalekých zemích, které procestoval (Velikonoční ostrov, Galapágy,  Andy) a fotografií v nich žijícího exotického ptactva, ale také třeba knihy o tajném životě sýkorek Le jardin aux oiseaux. la Vie secrète de mésanges. Pod jednou střechou s ním bydlí rehek domácí (Phoenicurus ochruros), špaček obecný (Sturnus vulgaris), vlaštovna obecná (Hirundo rustica), jiřička obecná (Delichon urbicum), rorýs obecný (Apus apus) a poštolka obecná (Falco tinnunculus). Všichni jmenovaní pochopipitelně v množném čísle a pěkně spárováni. Přesně vyznačeno kde kdo v tom ptačím domě bydlí, najdete na ilustraci v původním článku.

Dům se zahradou se nachází na okraji lesa a toto prostředí je díky hustým živým plotům, starému sadu, přírodnímu rybníku a ekologicky obhospodařovaným plochám domovem několika desítek dalších druhů ptáků, jejichž fotografování se Marc věnuje. Nahlédnete-li do galerie jeho fotografií na oiseaux.net, můžete si ověřit, že velká část fotografií tam zveřejněných byla pořízena právě v Sart-Dames-Avelines.

Mláďata poštolky obecné v budce; foto © Marc Fasol.

Nás ovšem zajímá především budka vyvěšená 8 m nad terénem hned pod hřebenem na štítovém průčelí domu porostlém psím vínem, které působí jako přirozená klimatizace. Podle fotografie z roku 2017, kdy byla fasáda o něco méně zarostlá, je zřejmé, že je to dřevocementová budka značky Schwegler, a to největší model (půdorysné rozměry 30 cm  x 30 cm; výška 34 cm; vletový otvor 17 cm x 24 cm). Marc ji vyvěsil už v roce 2011, kdy si povšiml, že v podstřeší jeho domu přespává poštolka. První poštolčí pár se nastěhoval v roce 2014 a poštolky dosud vynechaly pouze sezónu 2018, kdy bylo nepříznivé počasí a málo hrabošů. Letos se ale v budce vylíhlo a zdárně z vyletělo 6 mláďat. A jak by taky ne, když hrabošů byl i v Belgii dostatek. Nic tak vážného se tedy nestalo, když jednoho poštolčí otec upustil:

Samec poštolky obecné přináší potravu mladým a upouští přitom hraboše; foto © Marc Fasol 2019.

Ptačí dům v  Sart-Dames-Avelines se už dostal do povědomí místních obyvatel. Je i pravidelnou zastávkou vycházek belgické asocie na ochranu přírody Natagora.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..