Zůstávají zde poštolky přes zimu?

Poštolky obecné, které žijí u nás v České republice, jsou ptáky tažnými, přelétavými i stálými. Na zimu ty nejmladší, pro které je to jejich první zima, podnikají obvykle delší pouť na jih, někdy až do hloubi Afriky. Ty starší přelétají tam, kde jsou pro ně nejblíže lepší klimatické podmínky a dostatek potravy. Vydávají se většinou na jih a jihozápad, většinou ale ne dále než do Rakouska, Německa či Švýcarska. Na naše území se obdobně stahují poštolky ze severnějších zemí (Saska, Polska, ale i Švédska či Finska). Část našich poštolek, především těch starších, pak zůstává přes zimu v blízkém okolí hnízda. Samci se přitom drží u hnízda, které si už hlídají pro příští sezónu, více. Samice se spíše toulají.

Poštolky, které u nás v zimě přebývají, jsou tedy jak ty domácí stálé, tak ty ze severu, které u nás pouze přezimují.

Stěhování a potulování se poštolek je kromě jejich stáří a osobních zvyků dáno především potravními zdroji, které mají v místě zimního pobytu k dispozici.

I v naší lodžii jsme zažili zimy bez poštolek i s poštolkami.  Poslední zimu 2019/2020 s námi strávil samec, který na podzim nahradil loňského otce rodiny, který patrně odletěl někam na lepší, a samice, která zde vyvedla vloni mladé. Pro samici která u nás pravidelně nocuje od předloňského léta, je to už druhá zima u nás. Takže ne všechny se přes zimu potulují.

Aktualizováno 29/02/2020 22:25