Stěhování myší a poštolek

Nelekejte se, nejedná se o fyzické stěhování našich myší ani „našich“ poštolek.  Chvíli tu ale zase bylo, i když jen virtuální, staveniště.  Nastal totiž čas vyměnit Synology NAS DS2411+, na které jsme provozovali (nejen) tento blog, za novější model.

Poslední takové velké stěhování se konalo v srpnu 2017. O této události z historie blogu o Myších a poštolkách a tom, co jí předcházelo, pojednává příspěvek  Staronově O myších a poštolkách.  Hlavním důvodem toho, co jsme byli nuceni po necelých 6 letech opět podstoupit je skutečnost, že společnost Synology definitivně opustit operační systém DSM 6.2 a na podzim končí s jeho podporou.  Přechod na novou verzi DSM 7 jsme odkládali od roku 2021, kdy se objevila. DSM 7 totiž přináší několik podstatných změn. Z nich je pro nás hlavní ukončení aplikace PhotoStation, kterou používáme pro archivování fotografií a videí. V DSM 7 ji „nahradila“ nová aplikace Photos, která je ale spíše vhodná pro malá soukromá rodinná alba. Rozhodli jsme se tedy aplikaci PhotoStation zachovat v provozu na původním místě, tedy na NAS DS2411+, na které už stejně DSM 7 nainstalovat nejde. Hlavní nahrávací server se už před nějakou dobou přesunul na novou DS420+. Do hořkého jablíčka migrace obou blogů (stěhovali jsme totiž i blog Syrový a Syrová, architekti) na novou DS423+ jsme kousli v pátek 1. března. Hlavní oporou nám přitom byl kolega Šimon Eismann, bez jehož technické pomoci by blog O myších a poštolkách zmizel nenávratně v propadle virtuálních dějin.

Jak  jsme na tom po migraci:
  • Oba blogy běží na původních adresách a jejich obsah je pacifikován:
    • O myších a poštolkách –  https://tinnunculus.sy-sy.cz
    • Syrový a Syrová, architekti – https://blog.sy-sy.cz
      Nevylučujeme, že můžete narazit na nějakou tu odpojenou fotografii, video nebo kameru, či na nějaký nefunkční odkaz, Pokud se tak stane, dejte nám prosím vědět.
  • Nahrávací server ve skrytu nahrává na samostatné NAS. Oddělení blogů od nahrávání, doufejme, prospělo oběma.
  • Archiv fotografií a videí zůstal na staré NAS, ale dostal novou URL https://photo.sy-sy.cz/photo. (Vše zde ještě není definitivně uspořádáno. Byli jsme totiž nuceni přestěhovat sem i archiv spolu SOVAMM a projektu SOVPIS, protože PhotoStation, na kterém jsme je provozovali rovněž během tohoto roku zanikne s upragem na DSM 7.)
  • Podobně změnil adresu nejstarší (na PhotoStation vázaný) blog O myších a poštolkách – https://photo.sy-sy.cz/blog.
Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..