Hvězdy se vracejí

Mezi poštolčími hnízdy, které sledují kamery, je jich několik, kde poštolky bydlí u hodných lidí, kteří se o zážitky z jejich pozorování chtějí podělit s ostatními. Potýkají se přitom obvykle i s technickými problém, jak vysílat „zadarmo“, takže rok od roku může běžet přenos někde jinde a může se sledovatelů beznadějně ztratit v spletité džungli internetu.

Vždy jsme pro ně měli slabost a bylo nám líto, když se poštolky na takto sledovaných místech v dalším roce neobjevili. Letos to ale vypadá, že poštolky nejenže budou po dvouleté přestávce opět hnízdit v Lucembursku (vzorně vedené stránky najdete zde), ale vracejí se i poštolčí mediální hvězdy portugalské Zuzu a Margarida, které hnízdí za oknem ložnice malé Marie Cotter. Jejich FB stránky si oblíbilo téměř 19 tisíc návštěvníků a zpráva o jejich novém hnízdění proběhla i tiskem, alespoň tím internetovým (článek v Correio da manhã). Poté, co bylo sneseno šesté vejce běží přenos nově na YouTube:

Poštolky se letos vrátily i na jiná „podomácky“ na internetu sledovaná hnízda v truhlících za okny a na balkonech. Většinou mají i své stránky na Facebooku. Z nich jsou zřejmě nejsledovanější ty ze slovenské Povážské Bystrice, i když kam se hrabe těch jejich 938  příznivců na portugalské hvězdy. Poštolky zde mají pobyt zostřen vlaječkami, mapami a jinou výzdobou. Ale každoročně se tu pár poštolek usídlí a kupodivu zdárně překlene i stěhování z truhlíku do větší bedničky. Na to, proč nenabídnout poštolkám rovnou bedničku jsme se v minulých letech nedočkali odpovědi, takže už se ani neptáme. Přenos byl letos rovněž přesunut na YouTube.

Podstatně menší sledovanost, ale sympaticky také méně barnumské reklamy, mají FB stránky z polské Częstochowé, kde vloni běžel přenos na Ustream. I zde se letos poštolky chystají zahnízdit. Přímý přenos ještě neběží, ale najdete tu řadu zajímavých fotografií.

A konečně se včera objevila zpráva, že se dlouho toužebně očekávané poštolky vrátili i do Holíče. Přenos letos můžete sledovat zde.