Sezóna 2020

Nový rok začíná u nás v lodžii,  pokud zde poštolky tráví zimu, vždy stejně: bez poštolek. Silvestrovské petardy totiž každého nocujícího opeřence bezpečně zaplaší (viz Jak zaplašit poštolku). A tak na Nový rok čekáme, zda a kdy se zase vrátí. Letos se objevily hned po ránu. Nejprve přiletěl On. Ranní návštěva a inspekce hnízda patří k jeho každodenním rituálům. (Pokračování textu…)

Rozhodně to není první hraboš, kterého „náš“ poštolčí sameček letos samičce donesl. S tímto se doslova přiřítil a samička mu byla v patách.  Ale, jak se můžete přesvědčit, hned s ním zase samičce uletěl. (Pokračování textu…)

Prvním letošním poštolčím hostem, který se objevil v naší lodžii byla dnes těsně před čtvrtou odpolední mladá poštolčí samička. (Pokračování textu…)

Když se na odletu zachytíte, třeba se vám jeden prst na noze zaplete do koše, nebývá to nejpovedenější start. Takováto drobná komplikace potkala dnes „naši“ poštolku, když se chystala odletět s hrabošem pan poštolka.  (Pokračování textu…)

„Náš“ poštolčí pár není v nejbližším okolí sám.  Čas od času se cizí mladá poštolka, která tu někde zřejmě také bydlí, objeví i v naší lodžii (viz Cizinka).  Dnes se přiřítila hned po ránu zrovna když přiletěl domácí pár. (Pokračování textu…)