Sezóna 2020

Poštolčí sameček nosí v posledních dnech „naší“ poštolčí samičce i více než jednoho hraboše denně. Občas s ním donese i nějaké to stéblo trávy či dokonce celý trs, které v zápalu lovu vyrve i s kořeny.  Dnes ráno v doneseném rozčepýřeném zámotku ovšem žádný hraboš nebyl. (Pokračování textu…)

Obvykle to vidíme jenom u mláďat, která si ještě neumějí natrhat kořist. Ale někdy, když je poštolka velká jako ta „naše“ a hraboš malý jako ten dnešní, tak ho zkrátka také slupne vcelku. (Pokračování textu…)

Cizí mladá poštolka, která navštěvuje naši lodžii to stále nevzdává.  Zvláště když je hezky, přiletí i několikrát za den, hlavně po ránu, když je domácí pár doma. Mezi domácími její přílet vždy vyvolá rozruch. Zahánění vetřelce ale domácí zjevně i baví. (Pokračování textu…)

I když teploty přes den nedosahují ani 10º C, tak poštolky u nás v lodžii už vyvádějí jako na jaře.  Bude-li to tak pokračovat, dočkáme se snad březnových vajec… (Pokračování textu…)

Se svátkem sv. Valentýna je dnes spojena řada člověčích tradic. Také „náš “ zamilovaný poštolčí pár ho oslavil jak se sluší a patří. A co jiného může při také příležitosti dát jedna poštolka druhé nežli „plyšového“ hraboše. (Pokračování textu…)