Sezóna 2018

Do denního programu „našich“ poštolčat patří neodmyslitelně ranní rozcvička. Je při ní potřeba protáhnout všechny svaly a především procvičit křídla. Cvičí všechna. Jak vidíte na snímku nahoře rozpětí křídel těch největších už pokryje skoro celou hnízdní bedýnku. (Pokračování textu…)

Pohřešuje se poštolčí samička. Od úterka 3. července se tu neukázala. Alespoň pokud můžeme věřit záznamům z kamer a vlastnímu pozorování. Jejímu zmizení předcházela řada dnů, kdy měla evidentně potíže se zásobováním mláďat potravou. Stav nouze trvá vlastně už od neděle 24. června, kdy se sameček začal objevovat pouze v noci, až ho nakonec 29. června zřejmě definitivně zahnala. (Pokračování textu…)

Ve středu odpoledne byla naše čtyři poštolčata okroužkována. Akce byla domluvena již více než čtrnáct dní předem s brněnským průvodcem již tradičních ornitologických večerních vycházek ČSO za našimi ptačími sousedy.  Poštolčata byla vylovena z hnízda, strčena do pytlíku, v něm zvážena, okroužkována, vytažena z pytlíků a uložena zpátky na hnízdo, kde je už čekala zasloužená odměna v podobě čtyř kuřátek. (Pokračování textu…)

Takové poštolčí hnízdo, alespoń ta, která jsme měli a máme v naší lodžii, je takový uzavřený svět, za jehož hranice začnou poštolčata dříve či později pokukovat. A když to vypadá bezpečně, vydají se objevovat svět za hranicí.  Letos začíná papírovou přepravkou, kterou jsme jim tam nachystali už 24. června. (Pokračování textu…)

Stalo se dnes ráno těsně před půl sedmou. Poštolčata už slupla ranní kuřátka, odpočívala a vyhlížela, zda se neobjeví maminka. Na zábradlí ovšem nejprve přistál rehek a dokonce vlétl i do lodžie. Málem ještě ani nestačil odletět a už se na obloze objevila známá silueta. (Pokračování textu…)