Sezóna 2015

Advent je tu. Někdo peče cukroví, jiný shání vánoční dárky, my se jako každoročně probíráme tím, co přinesla letošní poštolčí sezóna a z nashromážděných snímků vybíráme ty „nej“ do kalendáře na příští rok.

calendar_2015_postole_b_CZ

Kalendář na rok 2015 se snímky z kamer ze sezóny 2014 najdete zde.

Měsíční kalendář s fotografiemi z minulých sezón pak zde.

Dnes ráno se po 23 dnech opět objevila v lodžii poštolka. Přiletěvší sameček se nejprve usadil na plastovém bidýlku, z něhož se přesunul na lépe osluněné dřevěné bidýlko u dveří. Pobyl s námi necelou hodinu. Holubů si na rozdíl od nás, kteří se je neúspěšně snažíme zahánět, povzneseně  nevšímal. Bylo to pod jeho důstojnost a oni to zřejmě dobře věděli a dělali, že tam vlastně ani nejsou…

U té příležitosti jsme založili novou složku foto a video archivu pro tento rok. Uvidíme, co nám všechno přinese… (Pokračování textu…)

Tak od 13. února už jsou tady. On a ona. Objeví se několikrát za den s výjimkou těch dnů, kdy by poštolku nevyhnal, jako bylo toto pondělí, kdy se mlha dala krájet. Na noc někam mizí a přes den se zatím moc nezajímají ani o hnízdo. Ale dnes ráno už pilně utužovali svůj svazek na zábradlí.

Páření na zábradlí (2015/02/26).

Aktuální dění zaznamenávají stále ještě pouze dvě zimní kamery a je možno je sledovat  zde.

Od 28. 2. 2015 jsou spuštěny další tři kamery. Na obvyklých místech je tedy možno opět sledovat aktuality z dění na hnízděv lodžii.

Nejen poštolky se připravují na novou hnízdní sezónu. My lidé jsme provedli předjarní úklid lodžie po zimě. Hnízdní kout byl opatřen čistou podestýlkou a jak je vidno na ilustraci, tato činnost neunikla ostrému poštolčímu zraku.

 Sameček kontroluje, zde úprava hnízdního kouta probíhá podle jeho představ (2015/02/27). (Pokračování textu…)

Tak od neděle 8. března máme nového samečka.

Ten první se v tichosti vytratil v podvečer 5. března. Byl pěkně urostlý a řádně vybarvený, jak správný poštolčí sameček býti má. Se samičkou tvořili harmonický pár a možná, že jen zmizel na kratší dovolenou, ze které se ještě míní vrátit.

Starý sameček před hnízdem; v pozadí samička (4.3.2015)

(Pokračování textu…)