Sezóna 2007

Tak už je od minulé soboty zase v lodžii. Zbrusu nový, kontejnerový, smrk a k tomu pichlavý. Je už od té doby, co zde bydlíme v pořadí čtvrtý. První (smrček přímo z lesa) vydržel nejdéle, ale to, že jej nikdo z pověřených nezalil po dobu naší déle než půlroční nepřítomnosti nezalil, přežít bohužel nemohl. Další dva (smrček a jedlička) bohužel doplatili na soužití s poštolkami. Poslední jedličce nepomohlo ani to, že jsme ji v posledních dvou letech na léto dávali do chodbové lodžie. Uvidíme, jak  uspěje s námi a s poštolkami nováček.

 Ze začátku ovšem stromeček ozdobený poštolčetem působil velmi dekorativně (2007).

(Pokračování textu…)

Bílé poštolčí vejce je trochu jako bílá vrána. Ne, že by je občas poštolky nesnesly. Letos se to přihodilo samičce ve švýcarském Lausen už podruhé. První vejce bylo a je zrzavé jak se na poštolčí vejce patří, ale to druhé bílé mělo smůlu a samička ho hned první den zkonzumovala. Dnes snesla další bílé vejce, ale ponechává ho stranou. Pořádně zasedá ale zatím hlavně na to první.

(Pokračování textu…)

Včerejší návštěva u poštolek na konci naší ulice nás vedla k úvaze, zda tamní pár může být ten „náš“. Odpovídá vzhled a dovednosti tamních poštolčat tomu, jak by mohla vypadat poštolčata „našeho“ letošního páru? Samička přespala v naší lodžii naposledy v noci na 30. dubna. Do té doby zde přespávala pravidelně každou noc a nemohla tedy někde jinde řádně sedět na vejcích. Z pozorování z let předchozích, můžete odvodit, že poštolčata by byla ve věku asi 24 dnů od vylíhnutí toho posledního. Jak ta z let 2007-2016 vypadala a co uměla?

2007

Poslední z pěti poštolčat se onoho roku, kdy u nás poštolky hnízdily poprvé, vylíhlo 5.června. 29. června už všechna trávila většinu dne v květináčích.  O den později se už začala, ještě s posledním chmýřím na hlavě a křídlech promenovat po zábradlí.
Více o průběhu hnízdní sezóny najdete zde.

2007/06/29

(Pokračování textu…)

Česká společnost ornitologická vydává letos pod názvem Ptáci lidských sídel příručku, v níž se můžete seznámit s našimi ptačími sousedy.  Těmi běžnými i těmi, které už potkáte jen vzácně. Atlas je doplněn radami a tipy, jak těmto ptákům pomáhat a jak s nimi udržovat dobré sousedské vztahy. (Pokračování textu…)