Augusto & Livia Drusilla

Podíváte-li se do našeho přehledu online sledovaných poštolek obecných (Falco tinnunculus online), zjistíte, že k dnešnímu dni má už 293 položek (z toho letošního hnízdění „pouze“ 194). Více jsou na světě sledováni snad jen čápi. V Římě je přenos z hnízd poštolky obecné  součástí projektu Birdcam.it italského sdružení Ornis italica. Od roku 2022 je takto sledována budka umístěné na blíže neurčené budově v Casal Lumbroso. V prvních dvou sezónách ji obýval  pár pojmenovaný Derek a Zoe. Bohužel v dubnu 2024 byla Zoe nalezena mrtvá poblíž budky; pravděpodobně snědla otrávenou myš. Krátce nato ve stejné budce zahnízdil pár pojmenovaný po prvním římském císaři a jeho ženě Augusto a Livia Drusilla.

V budce je aktuálně k zastižení především Livia Drusilla, která aktuálně zahřívá líhnoucí se potomky.  Na první pohled se od jiných poštolek nijak neliší. Pokud ale vstane, můžeme vidět, že je nejen okoužkovaní, ale je vybavena i baťúžkem GPS.

Stejný nosí i její druh Augusto. Oba z páru mohou tedy ornitologové sledovat i mimo hnízdní budku.

Tímto způsobem jsou poštolky v Římě sledovány od r. 2019 (více v článku Kestrel tracking in Rome). Letos je ale unikátní příležitost zkombinovat  sledování pomocí GPS s online přenosem.

Související příspěvky:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..