Předjaří online

Na začátku března už je jaro ve vzduchu a tak se postupně poštolky vracejí na loňská hnízdiště a také jejich sledovatelé postupně spouštějí a kamery pro jejich online sledování. Někde, jako ve francouzském Théding na obrázku nahoře, se objevila zcela nová kamera. Jinde, jako v holandském Hoogeveen mají poštolky kompletně renovanou budku:

Budka v kostelní věži v německém Dettingenu je dokonce renovovaná tak, aby se více líbila poštolkám než kavkám, které si ji v minulých dvou letech zabraly pro sebe.  Neprůhledně dřevěné desky v ní nahraldilo pletivo a poštolky se opravdu v budce zase začaly objevovat.

Na řadě míst už se poštolčí páry dávají dohromady, mnohdy to jsou nejspíše navrátivší se nebo přezimovavší páry loňské, jako např. na kameře z Lucembruska nebo ze Švýcarského Lausen:

Mnohde to už zkrátka vypadá jako na jaře. A pokud loňské poštolčí hnízdo obsadili sokoli, tak ti už mohou mít dokonce první vejce – jako ti v německých Cáchách čili Aachen.

A u nás? Prozatím jediným příznakem jara je to, že se skoro každé ráno před odletem poštolčí samička, co u nás přezimovala, vrtí v hnízdní bedýnce na policích u dveří do lodžie. Po jiných poštolkách, především po vhodném samečkovi do páru, dosud ani vidu ani slechu.

Aktualizovaný přehled sledování „cizích“ poštolek najdete zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..