Sezóna 2018

Donáška a předání myšů čili hrabošů proběhně obvykle  doslova v cuku letu. A tak jsme jednu pěkně osvětlenou ranní rozložili krok za krokem: (Pokračování textu…)

Dnes se nám ji podařilo vyfotit na jedné z jejích oblíbených pozorovatelen – na anténě domu na protější straně ulice. Když jsme ji tam vyfotili vloni, tak už pak k nám v podstatě přestala létat a zřejmě si našla něco lepšího. Musíme se nechat překvapit, jak to dopadne letos. (Pokračování textu…)

Stavy slepýše křehkého (Anguis fragilis) v ČR dlouhodobě klesají. Krátkodobý vliv na to může mít i „náš“ poštolčí sameček, který již několik dní nosí tyto beznohé ještěrky samičce k snídani. Jí tolik nechutnají, takže poté co slepýše přinese, mnohdy ho pak zkonzumuje sám. (Pokračování textu…)

Poštolčí jídelníček je letos co do skladby vskutku rozmanitý.  Pro zpestření nosí „náš“ sameček samičce též typickou sezónní specialitu:  ještěrky. (Pokračování textu…)

Již na základní škole nás paní učitelka Sladkovská poučila, že sameček od hrdličky se jmenuje kulásec, což jasně vyplývá z Máchova Máje:

Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj. (Pokračování textu…)