Sezóna 2016

Snůška pokračuje v pravidelném rytmu jednoho vejce za 49 hodin a něco minut. Prozatím poslední bylo sneseno v noci ze včerejška na dnešek již za tmy. Připsali jsme ho ve statistických údajích ke včerejšku, ale není pochopitelně jisté, zda se interval mezi snesením posledních dvou vajec neprotáhl. Každopádně se už ráno těsně po půl sedmé, kdy se samička se samečkem střídali v sezení, objevilo před objektivem kamery snímající shora dění na hnízdě. (Pokračování textu…)

Když začne poštolka řádně sedět na vejcích, je potřeba vždy provést poslední úpravy nezbytné pro to, abychom ji ani samečka příliš nerušili chozením do lodžie. A tak jsme dnes přemístili dva jarní květináče ze skříňky, kde o velikonocích nahradily vánoční stromeček, dolů těsně přede dveře, kde je bude možno z pootevřených dveří snadno zalévat. Ostatní rostliny v lodžii už vzaly za své v letech minulých a slpuží již jen jako bidýlka pro poštolčata trénující umění letu a přistání.

Sameček vyhlíží, co se děje u dveří

Zatímco se poloha květináčů ještě dolaďuje, sameček rychle mizí pod zábradlím.

Okamžik pro transfer se hledal obtížně. Samička odlétá pouze, když je v dohledu sameček s proviantem, a sameček ji vzorně střídá. Tak se stalo, že navrátivší se sameček nevydržel psychicky květináčové manévry a uletěl. Samička se nicméně vzápětí vrátila a už zase sedí na vejcích, kterých je (zatím?) pět.

Jak se ukázalo v neobvykle studenou neděli na sv. Jiří, nejen, že nevylezli hadi a štíři, tradiční to součást jídelníčku našich poštolek, ale neobjevilo se ani další vejce, takže jejich definitivní počet pro tento rok je pět.

(Pokračování textu…)

Samičku sedící na vejcích dnes vyrušila nezvaná návštěva cizího mladistvého páru, který prolétl do lodžie pod zábradlím. Ostraha hnízda před cizími opeřenými vetřelci, hlavně před soukmenovci je vždy důležitá. A taky sezení na vejcích musí být po několika dnech nudný stereotyp a tak „naše“ samička okamžitě vystartovala z hnízda a jasně dala cizincům najevo, čí je tato velebudka.

 

Záznam z kamery:

Tak první letošní poštolče už je na světě. Vylíhlo se dnes, 17.května mezi 16:16 a 16:23.

(Pokračování textu…)