Sezóna 2016

Jako každým rokem touto dobou jsme probrali záznamy z letošního hnízdní sezóny a uspořádali je do kalendáře na rok příští.

Byla to sezóna všestranně dramatická. Hnízdění bylo ohroženo již na začátku roku plánovanou akcí tzv. zateplení našeho panelového domu. Na rozdíl od nás poštolky nic zlého netušily, a tak se věnovaly akutnějším problémům vlastním: jak vystrnadit druhý pár (vystřídaly se zde během roku minimálně tři), jak vysedět vejce, jak nakrmit hladové krky poštolčat. Pár letos u nás hnízdící byl velmi mladý, alespoň sameček. A tak se musili všechno naučit. Poštolčata měla poněkud spartánský odchov a boj o přežití jedno z nich nezvládlo. Ale jako zázrakem ho nahradilo jiné, které si jen tak přiletělo a už zůstalo. Nyní sedí rodičovský pár na bidýlkách a snad se mu zdá o tom, jak bude vše báječné v roce příštím. (Pokračování textu…)

Ještě nebyly hromnice a vánoční stromeček dosud trůní v lodžii, ale kolem něj už to vypadá jako na jaře. Nejen vypadá, ale dění je doprovázeno typickými zvuky samečka tikajícího na hnízdě, samičky lákající samečka, radostného křiku při páření, které jsou spolehlivým ranním budíčkem pro nás lidi domácí. Sameček už také občas donese samičce hraboše. Rozruch začal ve čtvrtek kolem poledního, kdy se kolem lodžie začal potloukat cizí sameček, což pár, který tu nocuje po celou letošní zimu, náležitě pobouřilo a dalo jim možnost poprvé se letos poprat. Už tu byla nuda a teď se zjevně baví.

 

Páření na zábradlí; 2016/01/31

Poštolčí pár, který s námi tráví tuto zimu, bere předjaří docela vážně.
S notnou dávkou předjarního optimismu jsme tedy dnes odpoledne (13.2.2016) zprovoznili přenos z lodžie dalšími třemi kamerami a jednu ze dvou zimních opět přesměrovali do hnízda. Můžete tedy opět detailněji sledovat dění na hnízděv lodžii.

Se zprovozněním zbylých dvou raději počkáme, až bude jistější, že teploty nebudou klesat pod 5oC.

Pozn. Sledovat dění v podrobnějším rozlišení možno zde.

Dnes (12.3.2016) jsme přesně po roce instalovali a spustili poslední dvě kamery v poštolčí lodžii. V provozu tedy jsou kamery sledující: (Pokračování textu…)

Velikonoce se už kvapem blíží, ale i když ruch kolem míst, která si poštolky vyhlédly nejen u nás k zahnízdění, čilý, tak se možná poštolčích velikonočních vajec letos nedočkáme. A tak jsme použili ku přání veselých svátků velikonočních všem přátelům poštolek starší snímek prvního krásně kropenatého vejce z roku 2009. Poštolčí pár pod ním je ten „náš“ letošní.