Sezóna 2021

Rorýsovník nad okny vedle poštolčí lodžie, do kterého by se někdy za měsíc měli vrátit řádní nájemníci, obsadila banda opeřenců. Jejich přítomnost jsme zaregistrovali dnes ráno a jak to vypadá, už si i nosí materiál na hnízda. (Pokračování textu…)

Mezinárodní den ptactva je slaven každoročně 1. dubna ve výroční den podepsání mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva v roce 1906,  I my si ho zde pravidelně již několik let připomínáme. (Pokračování textu…)

Posledního března se v naší lodžii objevil cizí sameček. To, že je to opravdu cizinec, bylo zřejmé z toho, jak si prohlížel lodžii a jak se choval k domácí samička. Tu se vytrvale snažil svádět. Točil se před ní v koši před novým hnízdem a natřásal se a tikal na bidýlku nad starým hnízdem. (Pokračování textu…)

„Náš“ poštolčí sameček se snaží samičce zavděčit tím nejlepším, co lze v okolí sehnat. V posledních dnech to bylo i pěkné tučné holoubátko…

(Pokračování textu…)

„Naše“ poštolčí samička v posledních dnech tráví stále více času v hnízdní bedýnce nebo jejím bezprostředním okolí. Snést vejce se zatím ještě nerozhodla, ale vypadá to, že už o tom popmalu uvažuje…