Sezóna 2014

V minulých sezonách jsme tu měli samečky kteří byli natolik emancipovaní, že poštolčata sami krmili. Vynikal mezi nimi sameček z roku 2014, který nejenže krmil společně se samičkou, ale krmil i samičku, když se líhla mláďata a pak i poštolčata přímo pod ní:

(Pokračování textu…)

Včerejší návštěva u poštolek na konci naší ulice nás vedla k úvaze, zda tamní pár může být ten „náš“. Odpovídá vzhled a dovednosti tamních poštolčat tomu, jak by mohla vypadat poštolčata „našeho“ letošního páru? Samička přespala v naší lodžii naposledy v noci na 30. dubna. Do té doby zde přespávala pravidelně každou noc a nemohla tedy někde jinde řádně sedět na vejcích. Z pozorování z let předchozích, můžete odvodit, že poštolčata by byla ve věku asi 24 dnů od vylíhnutí toho posledního. Jak ta z let 2007-2016 vypadala a co uměla?

2007

Poslední z pěti poštolčat se onoho roku, kdy u nás poštolky hnízdily poprvé, vylíhlo 5.června. 29. června už všechna trávila většinu dne v květináčích.  O den později se už začala, ještě s posledním chmýřím na hlavě a křídlech promenovat po zábradlí.
Více o průběhu hnízdní sezóny najdete zde.

2007/06/29

(Pokračování textu…)

Přemýšleli jsme, zda tento příspěvek nazvat Holubí drzost či Holubí vytrvalost či jiná holubí vlastnost… a nakonec jsme zůstali u Holubí. Naše lodžie je totiž v posledních dnech bez dozoru. Poštolčí samička tu sice stále přespává, ale přes den se objevuje pouze zřídka. Její nápadník sem zavítal naposledy 19. března těsně po ránu. Těžko říci zda o „naši“ samičku, ale určitě o naši lodžii zatím valný zájem nejeví. Možná ji láká na nějaké daleko konfortnější místo pro hnízdění… (Pokračování textu…)

Už nějakou dobu, přesněji řečeno od 31. března 2019, využíváme YouTube k zveřejňování vybraných videozáznamů a k experimentování s živým přenosem z poštolčí lodžie.  „Naše“ poštolky najdete na kanálu Falco tinnunculus brunensis https://www.youtube.com/@FalcoTinnunculusBrunensis. (Pokračování textu…)