Sezóna 2019

„Náš“ poštolčí sameček přinesl do lodžie hraboše. Podle toho, jak přitom vyzpěvoval, nepřinesl si ho zřejmě sám pro sebe, ale spíše to měl být dárek pro samičku. (Pokračování textu…)

Na konci léta jsme pořídili dvě nové kamery. První nahrazuje starší kameru AXIS 211M, která v poslední době snímala dění na bidýlkách nad starým hnízděm a zábradlím pod ním. Sloužila nám od roku 2010. V poslední době se nám ji již nedařilo správně zaostřit a také měla problémy s protisvětlem. Odstěhovala se tedy za okno pod rorýsovník. (Pokračování textu…)

Na stříšce naší lodžie i na střeše nad ní si navykli hřadovat holubi. Patrně mají něco jako pořadník na hnízdění u nás a výhodné místo si je potřeba vystát ve frontě… (Pokračování textu…)

Když už jsme si začínali myslet, že si „náš“ domácí sameček  našel novou samičku, objevila se domácí samička, ta s šedým ocáskem, kterou jsme tu neviděli od 13. srpna. Přiletěla v sobotu 7. září odpoledne těsně před pátou. (Pokračování textu…)

Naše lodžie byla ponechána celý týden bez dozoru domácích lidí. A tak není divu, že, když se tu poštolky po sezóně objevují méně, rozhodli se tu zahnízdit holubi. Dokonce hned dva páry. Jeden cukroval pod skříňkou, druhý v hnízdní bedýnce u dveří. (Pokračování textu…)