Je libo poštolčí sólo nebo kosí koncert?

Doposud byly kamery našich stránkách němé. Přitom, jak jsou „naše“ poštolky mnohdy hovorné, to rozhodně není ideální. Je to tím, že pro nahrávání na NAS Synology pomocí služby Surveillance Station používáme od jisté doby formát MJPEG. Použití tohoto formátu, který neumožňuje přenos datových proudů zvuku, má řadu důvodů – od kvality obrazu po fatální problémy s lokální aplikací Surveillance Station. Ta by měla a (na rozdíl od posledních verzí webových prohlížečů) také zvládá i formát MPEG-4 našich nejstarších kamer se zvukem, ale zároveň je schopna čas od času zcela zablokovat celý server.

I někteří přátelé a příznivci našich poštolek si ovšem stěžovali, že základní náhled na živý přenos na stránkách našich kamer je moc malý a že postrádají zvuk. AXIS Live View také není ideální pro všechny. Je tu omezení počtem 10 současně sledujících zvědavců, ne všichni mají povoleny nestandardní porty atd.

Znovu jsme tedy probírali, jaké máme jiné možnosti. S našimi kamerami AXIS jsou to dvě hlavní – zakoupit CamStreamer nebo vyzkoušet AXIS Streaming Assistant. V prvém případě se jedná o ACAP (AXIS Camera Application Platform) – sowtwarovou aplikaci, která se instaluje přímo do kamery. Znamenalo by to ovšem zakoupit po jedné licenci pro každou kameru, což poněkud přesahuje možnosti našeho rozpočtu. Druhá možnost, free software firmy AXIS „stramovací asistent“, je sice řešením zdarma, znamenalo by to ale nechat trvale běžet některou z našich pracovních stanic. A to nám také nepřipadalo jako nejrozumnější řešení. Pak je tu ještě řada dalších variant free software pro PC nebo placených služeb.

Nakonec jsme ale mezi těmito službami přeci jen řešení našli. Vlastně jsme ho mohli používat už dávno. Měli jsme po před očima u celé řady přímých přenosů z hnízdění opeřenců – zeměpisně nejblíže asi na stránkách Ze života kalousů nebo Poštolenky. Oním řešením je služba https://rtsp.me. Pokud byste ji sami chtěli vyzkoušet, jednoduchý návod najdete zde. Potřebný RTSP link pro jednotlivé kamery jsme nasdíleli ve službě Surveillance Station na záložní NAS Synologii. Jak nasdílet datový proud je popsáno ve znalostní bázi Synology zde.

Nyní už tedy můžete poslouchat konverzace „našeho“ poštolčího páru, tikání samečka, kvokání, vyzpěvování a jeich další hlasové projevy i večerní a ranní kosí koncerty… Tedy pokud použijete kameru 1 nebo 5.  RTSP Live, ale bez zvuku, jsme zprovoznili rovněž pro kamery 2–5, 7 a 9–12.

Stačí kliknout na živý přenos nebo na ikonu vpravo dole na stránce kamery, aby se otevřelo velké okno RTSP Live (v rozlišení HD 1280×720, resp. 1280×960 u kamery 5).

 

Poznámka: Službu rtsp. me již nepoužíváme; je na rozdál od doby, kdy jsme publikovali tento článek, nyní zpoplatněna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..