Johanna, Chouette de Bavière

Nová hnízdní sezóna začíná a  všude ve světě, kde bedlivá oka kamer sledují dění v budkách a na hnízdech se postupně zahahují živé přenosy. Někde zcela nenápadně, jinde s větší či menší publicitou.

Cyril Bour v rozhovoru k otevření sezóny 2021 v Théding (frankofonní čtenáři si ho mohou přečíst zde) zmínil i naše bystrcká pozorování. Novinky sezóny pak představil i na videu na YouTube:

Na YouTube je dostupná rovněž reportáž televize France 3, ve které můžete nahlédnout nejen do hnízd, ale i do interireru lotrinské farmy pod jejíž střechou poštolky hnízdí už od roku 1996.

I když na návrat poštolek se zatím v Théding čeká, tak to neznamená, že se tu nic neděje. Nejpokročilejší jsou námluvy u sov pálených. Samička s tohoto nového páru nosí na pravé noze slušivý kroužek.  Identifikační údaje na něm se podařilo přečíst díky nové exteriérové kameře, do níž vyhlédne někdy i za bílého dne:

Už se ví i to, že byla okroužkována jako mládě 8. července 2020 v Rothu u Herriedenu v Německu. Na kroužku má číslo Radolfzell (DER) JC…80223 a díky tomu JC dostala v chatu na stránkách přenosu z Théding jméno po první ženě Václava IV. Johaně Bavorské (1356?–1386).

Choette-theding

 

Poznámka: Přehled živých přenosů z hnízdění poštolek obecných najdete v aktualizované tabulce Falco tinnunculus online.

Aktualizováno 04/03/2024 07:27

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..